Toon alles (2)

Afhaker Kune Zuva vindt CBF-Erkenning te duur

7 augustus 2017, 07:00
'Zijn wij te goed voor het CBF-keurmerk ?!', vraagt het bestuur van Kune Zuva zich af op haar website.
'Zijn wij te goed voor het CBF-keurmerk ?!', vraagt het bestuur van Kune Zuva zich af op haar website.
Goede doelenstichting Kune Zuva vindt dat het CBF met de nieuwe Erkenning en de daarbij horende tariefstructuur ‘haar doel is voorbijgeschoten’ en haakt af. Deze kleine, op Afrika gerichte ontwikkelingsorganisatie betaalde onder de oude regeling nog honderd euro, maar vindt het nieuwe tarief van 250 euro niet acceptabel. ‘Onze doelstelling is belangrijker dan het keurmerk’, aldus een verklaring op de website van Kune Zuva.

Verdubbeling kosten

Kernpunt van de kritiek van Kune Zuva is dat de kosten voor de Erkenning volgens haar niet in verhouding staan tot de inkomsten. In het geval van Kune Zuva: minder dan 50.000 euro per jaar. ‘Wij kunnen het niet aan onze donoren verkopen dat wij circa 1% afdragen aan het CBF (normaliter is onze omzet rond de 25.000 Euro per jaar - wij betalen vrijwel alles uit eigen zak waardoor onze uitgaves anders dan aan onze doelstellingen normaliter minder dan 250 Euro per jaar zijn). Het dragen van dit kenmerk zou onze ‘niet-doelstellinggerelateerde uitgaven’ verdubbelen’, aldus de stichting.

'Doel voorbijgeschoten'

De kosten voor het ‘oude keurmerk’ - honderd euro - vond het bestuur nog juist wel in balans met de inkomsten, al uit zij ook kritiek op het gebrek aan ‘efficiency’ bij het CBF. In de verklaring gericht aan het CBF stelt het bestuur: ‘Wat ons betreft zijn jullie je doel voorbij geschoten: het doel was een laagdrempelige, ontwikkelgerichte en eigentijdse erkenningsregeling tot stand te brengen. Zoals al eerder aangegeven is een bedrag van 250 euro voor organisaties met inkomsten tot 50.000 euro niet in verhouding. Wij zelf zijn een kleine zeer idealistische organisatie, alles op basis van vrijwilligers en giften.’

Niet haalbaar

Het bestuur denkt dat de achterban begrip zal opbrengen voor de beslissing om niet langer een keurmerk te voeren: ‘Onze doelstelling is belangrijker dan het keurmerk. Hopelijk beseffen ze (CBF, red.) dat hun nieuwe tariefstructuur niet haalbaar is voor de grote groep idealistische kleine organisaties die geheel op vrijwilligers draaien. En hopelijk begrijpen de mensen die Stichting Kune Zuva steunen waarom wij deze keuze maken en kunnen ook zij zich hierin vinden.’

Zonder vergoeding

Het doel van de stichting Kune Zuva is het opzetten, begeleiden en (mede) financieren van kleinschalige projecten in Afrika. De stichting werft op diverse manieren fondsen om haar projecten te kunnen uitvoeren. De bestuursleden Carla van Vugt-Penninx, Jacqueline Mouws, Sylvia Brooijmans en diverse vrijwilligers werken zonder vergoeding.
 
►Bron: Kune Zuva
 
 ♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.
 
gerelateerde items