Afdracht BankGiro Loterij aan cultuur stijgt tot 60 miljoen

17 februari 2010


AMSTELVEEN (17 februari) – De bijdrage van de BankGiro Loterij aan culturele instellingen is dit jaar gestegen tot zestig miljoen euro. In 2009 waren er meer dan 800.000 deelnemers, die samen ruim 119 miljoen euro inlegden. De helft daarvan is tijdens het Goed Geld Gala van de Loterij uitgereikt aan 62 culturele instellingen.


Nieuwe organisaties die één- of meerjarige steun van de BankGiro Loterij krijgen, is onder meer het Haagse museum Panorama Mesdag, dat dringend toe is aan herstel en vernieuwing, en dat bovendien nog eens wordt extra beschadigd door de aanleg van een parkeergarage vlak naast het monument. Als de herstelwerkzaamheden niet snel starten, bestaat het risico dat eerder toegezegde subsidies verlopen. Met de één miljoen euro van de BankGiro Loterij blijft dit unieke deel van het Nederlands cultureel erfgoed behouden.



Het Nieuwe Groote Museum van Artis

Artis krijgt de komende drie jaar anderhalf miljoen euro om Het Nieuwe Groote Museum in de dierentuin in ere te herstellen. Daarmee zijn de totale inrichtingskosten gedekt. Artis verwacht 350.000 bezoekers per jaar in dit museum te ontvangen, dat volgens plan eind 2012 haar deuren moet openen.


Herbouw Armando Museum

Ook de vergevorderde plannen voor een nieuw museum voor Armando – dat in 2007 in vlammen opging – krijgen met een subsidie van de Loterij van één miljoen euro een flinke steun in de rug. De BankGiro Loterij draagt bij aan de realisatie van dit hernieuwde museum en daarmee meteen ook aan de reconstructie van de beeldbepalende Elleboogkerk in Amersfoort.

 


Wonderkamers

Een andere nieuwe beneficiant is het Haagse Gemeentemuseum. Deze instelling krijgt naast de jaarlijkse bijdrage van 500.00 euro, ook 300.000 euro voor zijn Wonderkamers, de permanente tentoonstellingsvleugel van het museum. De Wonderkamers presenteren beeldende kunst op een bijzondere wijze aan jong en oud. Met de bijdrage kan het museum deze ruimtes totaal vernieuwen. Zo wordt Piet Mondriaan een van de drie kernthema’s. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de grootste collectie kunst van Mondriaan ter wereld.


Overige beneficianten

In totaal 54 culturele organisaties uit heel Nederland, waaronder Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Bonnefantenmuseum in Maastricht, Museum de Fundatie in Zwolle, Vereniging De Hollandsche Molen en het Prins Bernhard Cultuurfonds ontvangen structurele steun van de BankGiro Loterij. Nieuwe meerjarig ondersteunde begunstigden zijn naast het genoemde Nieuwe Groote Museum van Artis ook TwentseWelle in Enschede, Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en de Vereniging Rembrandt.


Bekijk ook de extra projecten en de eenmalige financieringen van 2009.


Download het volledige overzicht verdeling afdracht (pdf).

Bekijk waar onze goede doelen zich in Nederland bevinden.