Toon alles (1)

Achttien organisaties voor verbod consumentenvuurwerk

21 december 2015, 00:00
Achttien organisaties voor verbod consumentenvuurwerk
Achttien organisaties voor verbod consumentenvuurwerk
Op 9 december 2015 is het online manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk gelanceerd. Achttien organisaties, waaronder het Oogfonds, spreken zich hiervoor uit.
 
De volgende organisaties spreken zich uit voor het manifest voor een verbod op consumentenvuurwerk: Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), VISION 2020 Netherlands (WHO-Nederland), GroenLinks, de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Optometristen Vereniging Nederland, Nederlandse Vereniging van Orthoptisten, Hoornvlies Patienten Vereniging, de Algemene Nederlandse Vereniging ter Voorkoming van Blindheid, Het Oogziekenhuis Rotterdam, het Oogfonds, Meldpunt Vuurwerkoverlast, European Society of Ophthalmology, Het Oogzorgnetwerk, de Oogvereniging, Koninklijke Visio en de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen.
 
Manifest
Om andere organisaties en particulieren de mogelijkheid te bieden om zich ook voor een verbod uit spreken, is het manifest online gepubliceerd: www.vuurwerkmanifest.nl
In 2014 spraken zich negen organisaties uit voor het manifest, inmiddels scharen ook GroenLinks, de plastisch chirurgen, de kinderartsen en steeds meer patiëntenverenigingen zich achter het manifest. Gezamenlijk komen de achttien organisaties nu in verzet tegen de verwoestende maatschappelijke gevolgen van consumentenvuurwerk die de Nederlandse burger tientallen miljoenen euro’s per jaar kosten.
 
Ernstige en blijvende letsels
Alle ondertekenende organisaties zijn ervan overtuigd dat een verbod op consumentenvuurwerk ervoor kan zorgen dat er steeds minder letsel door vuurwerk worden veroorzaakt. Het in stand houden van de huidige wijze van de viering van Oud en Nieuw staat volgens deze organisaties niet in verhouding tot de ernstige en vaak blijvende letsels, de materiële en immateriële schade, de veiligheids -en handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast die vuurwerk tot gevolg heeft.
 
Verzoek aan ministeries
Het dringende verzoek aan de Ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu is dan ook om in 2016 consumentenvuurwerk te verbieden. Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen op een veilige manier genieten van (en kijken naar) vuurwerk. De traditie van het kijken naar vuurwerk kan dan tevens behouden blijven. Deze stellingname wordt onderbouwd door landelijke onderzoeken waaruit overduidelijk blijkt dat de meerderheid van de Nederlands bevolking vindt dat het afgelopen moet zijn met de jaarlijkse vuurwerkwaanzin. 
 
gerelateerde items