Toon alles (1)

Acht internationale filmtalenten in Hivos Tiger Awards Competition

19 januari 2016, 21:01
Bero Beyer
Bero Beyer
Ook dit jaar verbindt Hivos - als hoofdsponsor van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) – haar naam aan de Hivos Tiger Awards Competition. Deze competitie heeft als doel internationaal filmtalent te ontdekken, bekendheid te geven en te onderscheiden. De acht genomineerde films zijn volgens festivaldirecteur Bero Beyer (foto) ‘stuk voor stuk buitengewoon’. Op 5 februari 2016 worden de winnaars bekend gemaakt.
 
Kanshebbers Hivos Tiger Awards
History's Future – Fiona Tan (Nederland, wereldpremière)
The Land of the Enlightened – Pieter-Jan De Pue (België, Nederland, Ierland, Duitsland, Europese première)
Motel Mist – Prabda Yoon (Thailand, wereldpremière)
Oscuro animal – Felipe Guerrero (Colombia, Argentinië, Nederland, Duitsland, Griekenland, wereldpremière)
Radio Dreams – Babak Jalali (VS, wereldpremière)
La última tierra – Pablo Lamar (Paraguay, Nederland, Chili, Qatar, wereldpremière)
Where I Grow Old – Marília Rocha (Brazilië, Portugal, wereldpremière)
A Woman, a Part – Elisabeth Subrin (VS, wereldpremière)
 
Ontwikkeling artistieke film
Hivos is naast hoofdsponsor van het IFFR, ook partner van het Hubert Bals Fonds, dat innovatieve filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa subsidieert zodat zij hun project kunnen realiseren. We dragen hiermee bij aan de ontwikkeling van artistieke filmproducties als middel om maatschappijkritiek te uiten.
 
Ruimte voor nieuwe geluiden
Juist in landen waar vrijheid van meningsuiting niet vanzelfsprekend is, moeten filmmakers hun stem kunnen laten horen. Want waar ruimte is voor nieuwe geluiden en afwijkende meningen, is ruimte voor mensen in al hun verschillen. Daarom werkt Hivos niet alleen samen met IFFR en het Hubert Bals Fonds, maar ook met filmmakers uit landen als Syrië, Cuba en Zimbabwe. Daar waar vrijheid zwaar bevochten moet worden, produceren zij films en documentaires die een wezenlijk verhaal vertellen en een podium nodig hebben.
 
‘De films zijn stuk voor stuk buitengewoon’
Festivaldirecteur Bero Beyer: ‘We willen de meest innovatieve, originele en uitdagende werken een zo groot mogelijk podium bieden, en zo goed mogelijk eren en vieren. Zo zijn we tot een vernieuwde opzet van de Hivos Tiger Awards Competitie gekomen. Het prijzengeld is verhoogd en er wordt vanaf aankomend festival elke dag een nieuwe ‘Tiger’ centraal gesteld, die op die dag de volle aandacht krijgt. De films zijn stuk voor stuk buitengewoon. We zijn vereerd dat deze fantastische films in première gaan op IFFR en zo door een breed publiek ontdekt kunnen worden.’

Internationale vakjury
De Hivos Tiger Awards worden toegekend door een vakjury. In 2016 bestaat deze uit de Nederlandse filmcriticus Peter van Bueren, de Tunesische actrice Hend Sabry, de Thaise filmmaker Anocha Suwichakornpong, prijswinnend Portugees regisseur Miguel Gomes en Hans Hurch, festivaldirecteur van het Vienna International Film Festival. Aan de award is een geldprijs van €40.000 verbonden, te verdelen tussen regisseur en producent. Daarnaast zal een speciale juryprijs ter waarde van €10.000 worden uitgereikt aan een buitengewoon artistieke prestatie binnen de competitie.
 
IFFR bekend om eigenzinnige en innovatieve programmering
Al vier decennia koestert, ontwikkelt en presenteert IFFR de auteurscinema, door filmmakers te helpen een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Het festival staat internationaal bekend om haar eigenzinnige en innovatieve programmering, met in het bijzonder aandacht voor talentvolle beginnende filmmakers. De 45ste editie vindt plaats van van woensdag 27 januari tot en met zondag 7 februari 2016. De officiële kaartverkoop start op vrijdag 22 januari.
 
gerelateerde items