Absolute drempel van 1% bij giftenaftrek onwenselijk

28 mei 2009
Nieuws | | Tax & Legal


AMSTELVEEN (28 mei) - De drempel van 1% van het inkomen voor aftrek van giften aan goede doelen werkt remmend op het geefgedrag. Dat stelde onderzoeker René Bekkers gisteren tijdens de presentatie van Geven In Nederland 2009 in Amsterdam. Volgens Bekkers is een relatieve geefstandaard in plaats van een absolute wenselijk om goede doelen uit de sfeer van "het kleingeld" te halen.

 


Socioloog Bekkers betoogde dat de absolute 1%-drempel bij een stijgend inkomend een steeds grotere barrière vormt, al met een ‘kantelpunt' rond de halve ton. Bekkers: "Een relatieve geefstandaard zou het denken over giften aan goede doelen ook in relatie tot het inkomen brengen. Nu blijven goede doelen toch vooral voor het kleingeld."

 


Bekkers constateert dat de Nederlanders relatief weinig gebruikmaken van de giftenaftrek: "95% geeft aan goede doelen, maar slechts 4,6% maakt gebruik van de giftenaftrek. Het absolute volume van deze aftrek is weliswaar gegroeid in de laatste jaren van €350 naar €800 mio. maar feit is dat het grootste deel van geven in Nederland niet fiscaal beloond wordt."

Voor het beter benutten van de fiscaliteit ziet Bekkers behalve een voorlichtingstaak, ook een opdracht voor de lobby van de koepels in Den Haag.