ABN AMRO partnert met Hartstichting: tabaksindustrie taboe

5 juli 2017
Nieuws | | Goede doelen

ABN AMRO stapt als eerste systeembank uit de tabaksindustrie en tekende dinsdag een samenwerkingsovereenkomst met de Hartstichting, die campagne voert voor terugdringing van het tabaksgebruik, een belangrijke oorzaak van hartfalen. De Hartstichting brengt de helft van haar vermogen, ongeveer 35 miljoen, onder bij de bank. ABN AMRO gaat de Hartstichting onder andere helpen bij fondsenwerving.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, zegt in Trouw dat hij hoopt dat andere financiële instellingen hun maatschappelijk beleid nu ook aanscherpen. Zijn fonds was al langer in gesprek met ABN AMRO over een partnership. ‘Wij zijn twee jaar geleden begonnen met het rookvrij maken van onze eigen leveranciers. Bedrijven die voor ons werken, mogen geen relatie hebben met de tabaksindustrie. ABN Amro heeft echte betrokkenheid getoond. Er is groot draagvlak voor de maatregel bij deze bank. Wij hopen dat hier een signaalfunctie van uitgaat naar andere banken en beleggingsfondsen’, aldus Italianer in Trouw. De Hartstichting heeft nog financiële relaties met andere grote banken (Rabobank, ING en Van Lanschot) en voert ook met deze instellingen gesprekken.

Italianer (foto) uit in Trouw zeer stevige kritiek op superbelegger pensioenfonds ABP, dat nog majeur investeert in de tabaksindustrie: ‘ABP zegt: als wij vandaag stoppen met tabak, moeten we morgen stoppen met alcohol. Maar dan heb je de discussie niet begrepen. Tabak hoort thuis bij de clusterbommen van de wapenindustrie, waarin pensioenfondsen al jaren niet meer investeren. De tabaksindustrie maakt willens en wetens een product waardoor mensen op grote schaal vroegtijdig overlijden.’

Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO, hoopt dat andere financiële dienstverleners het goede voorbeeld van zijn bank volgen. De bank wijst erop dat roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van ziekte en sterfte. Jaarlijks overlijden in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. De maatschappelijke kosten ervan worden berekend op tweeduizend euro per persoon per jaar.

►Bronnen: Trouw, nu.nl, ANP
NIEUW: DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal. Aanmelden: klik hier