Toon alles (2)
Ad Maatjens

ABN AMRO komt met 'Foundation' tegen armoedebestrijding

17 januari 2006, 08:59

ABN AMRO richt een 'Foundation' op met het doel een verdere bijdrage te leveren aan de bestrijding van armoede in de wereld. De bank investeert ieder jaar 5 miljoen euro in de Foundation.

De oprichting van de 'ABN AMRO Foundation' is onderdeel van het beleid van de bank om duurzame ontwikkeling te bevorderen in de landen waar de bank aanwezig is. De Foundation selecteert projecten die zijn gericht op het verwerven van een inkomen en het verhogen van de levensstandaard van individuen en locale gemeenschappen.
Het eerste project waar de Foundation met 250.000 euro in investeert is de 'Rural Wealth Creation Project'. Dit project, waarin de bank samenwerkt met Oxfam International, geeft vrouwen in KwaZulu-Natal (Zuid Afrika) de kans om hun ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Het doel is een betere toekomst realiseren voor hun families en de gemeenschappen waarin zij actief zijn.

Geld en kennis
De ABN AMRO Foundation zal gebruik maken van financiële middelen, maar ook van de kennis, de ervaring en de vaardigheden die binnen de bank aanwezig zijn. De bank gaat er daarbij van uit dat ook het eigen bankpersoneel bereid is een bijdrage te leveren aan de projecten waarbij de Foundation betrokken is.
De Foundation werkt bij de projecten in beginsel samen met NGO's die, behalve over een goede staat van dienst, ook over een goed locaal netwerk beschikken. Het gaat daarbij niet alleen om het verstrekken van kapitaal. De Foundation zal de NGO's ook ondersteunen met kennis op het gebied van projectmanagement en in de vorm van actieve ondersteuning door en betrokkenheid van bankpersoneel.

Stichtingsvorm
De ABN AMRO Foundation is een stichting en maakt in juridische zin geen deel uit van de bankorganisatie. Dit betekent dat ABN AMRO geen formele bevoegdheid heeft waar het gaat om de besluitvorming door de Foundation (afgezien van de indirecte invloed die door de door de bank benoemde leden van het bestuur kan worden uitgeoefend). De projecten en fondsen van de Foundation kunnen geen financiële voordelen opleveren voor de verschillende onderdelen van de ABN AMRO-groep.
De Foundation wordt bestuurd door ABN AMRO-managers en een vertegenwoordiger van de ondernemingsraad. Het is de bedoeling dat op termijn ook externen toetreden tot het Bestuur van de Foundation. De dagelijkse activiteiten van de Foundation worden uitgevoerd door vier ABN AMRO-medewerkers met ervaring op het gebied van "community investment".

gerelateerde items