ABN AMRO huurt Zweedse expert in voor profilering als duurzame belegger

3 november 2005
Nieuws | | Organisatienieuws

ABN Amro wil zich profileren op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen. De bank heeft daartoe de Zweedse Tonika Hirdman ingehuurd als adviseur. Hirdman (39) is bestuursvoorzitter van de Zweedse vermogensbeheerder Banco Fonder, dat in het thuisland de belangrijkste speler op het gebied van duurzaam beleggen is geworden.

 

ABN Amro Asset Management, de vermogensbeheerder en. beleggingsinstelling van de gelijknamige bank, wil zich in Europa profileren als duurzame investeerder. Het kwam daarom goed uit dat toen het tien jaar geleden het Zweedse Alfred Berg overnam, de Nederlanders ook dochteronderneming Banco Fonder in handen kregen.
Tonika Hirdman moet nu als hoofd 'duurzaam beleggen' het fenomeen voor ABN Amro Asset Management succesvol maken. ,,Mensen die willen beleggen en zich druk maken over het milieu of betrokken zijn bij de Derde Wereld, realiseren zich meer en meer dat ze dat op de beursvloer goed kunnen combineren'', aldus Hirdman.

 

Duurzaam beleggen is sinds het midden van de jaren negentig booming business. In Nederland werd in 2004 zeventien procent meer duurzaam belegd dan een jaar eerder. Met geitenwollensokken heeft het niets (meer) te maken, meent Hirdman. ,,Onze belangrijkste doelstelling blijft: geld verdienen voor onze klanten. Maar bepalend voor onze investeringen is evenzeer hoe bedrijven omgaan met het personeel of met het milieu. Al was het alleen maar omdat dat de reputatie van een onderneming bepaalt. En dat is weer goed voor de aandeelhouderswaarde.''