Toon alles (2)

Aanval op Save the Children heeft grote impact

25 januari 2018, 10:00
De impact van deze aanval zal volgens directeur Kraan enorm zijn en ook van invloed zijn op andere hulporganisaties in Afghanistan.
De impact van deze aanval zal volgens directeur Kraan enorm zijn en ook van invloed zijn op andere hulporganisaties in Afghanistan.
Hulporganisatie Save the Children veroordeelt de IS-aanval gisteren op een kantoor in Afghanistan op de zwaarst mogelijke wijze. Bij die aanval kwamen zeker vijf mensen om, van wie drie Save the Children-medewerkers. Als gevolg van de gebeurtenissen van gisteren zijn alle activiteiten van de organisatie in Afghanistan tijdelijk stilgelegd. ‘Wij proberen vooral proberen te garanderen dat onze eigen mensen veilig zijn’, aldus directeur Pim Kraan gisteren op Radio 1.

Directe impact

In een verklaring op haar website stelt Save the Children: ‘We zijn geschokt en verbijsterd over het geweld dat tegen onze mensen en anderen is gebruikt; toegewijde hulpverleners die zich dag in, dag uit inzetten om het leven van miljoenen kinderen in Afghanistan te verbeteren. Het onderzoek naar de aanval loopt nog, en naar het motief kunnen we slechts gissen. Maar aanvallen tegen hulpverleners kunnen nooit geaccepteerd worden. Ze hebben een directe impact op de levens van de kinderen en gezinnen met wie we werken.’  

Save the Children werkt al sinds 1976 in Afghanistan. De organisatie biedt levensreddende gezondheidszorg, goed onderwijs, programma's voor ondervoeding en speciale programma's om kinderen de veiligheid te bieden die ze zo hard nodig hebben.

Schuilkelder

De gijzeling in het gebouw van Save the Children in Jalalabad in Afghanistan was gisteren na ruim negen uur voorbij. Nadat een zelfmoordterrorist een autobom tot ontploffing had gebracht bij het kantoor van de hulporganisatie, gingen gewapende mannen naar binnen en hielden de mensen in het gebouw gegijzeld. Een paar uur later bestormden Afghaanse veiligheidstroepen het gebouw en wisten 46 mensen in veiligheid te brengen. Ze hadden zich verschanst in een schuilkelder onder het gebouw.

Grote invloed

Save the Children zegt nu de hoogste prioriteit te geven aan de veiligheid van de medewerkers. De kantoren in het land blijven daarom voorlopig dicht. Het is de bedoeling om het werk direct weer op te pakken als het weer veilig is. ‘Wanneer je zo wordt aangevallen terwijl je eigenlijk geen middelen van verdediging hebt, dan kun je niet anders dan eerst goed gaan kijken wat hier precies aan de hand is’, zei directeur Pim Kraan van Save the Children gisteren op Radio 1. Volgens Kraan is Afghanistan voor kinderen een van de moeilijkste landen om op te groeien en is het voor hulpverleners erg ingewikkeld om er hun werk te doen. De impact van deze aanval zal volgens Kraan enorm zijn en ook van invloed zijn op andere hulporganisaties in Afghanistan.

►Bronnen: Save the Children, NOS
gerelateerde items