Aantal vrijwilligers VS loopt terug

21 februari 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

Het aantal Amerikanen dat vrijwilligerswerk verricht is dalende, aldus nieuw onderzoek van het U.S. Bureau of Labor Statistics. Met ruim 61 miljoen Amerikanen die zich vrijwillig inzetten voor goede en maatschappelijk doelen is het laagste punt sinds het begin van de tellingen in 2002 bereikt.


President Bush heeft niet zo'n gelukkige hand. In zijn State of the Union-toespraak van 2002 riep Bush Amerikanen op om zich actiever in te zetten voor het algemeen nut. De president repte over 4.000 uur vrijwilligerswerk in een mensenleven. Er werd een nieuw bureau opgezet - het USA Freedom Corps - dat deze doelstelling dichterbij moest brengen.



Vijf jaar later blijkt er van de mooie woorden weinig terechtgekomen. Telde de VS in 2005 nog 65,4 miljoen vrijwilligers, in 2006 waren dat er al 4,4 miljoen minder. Daarmee is het laagste niveau sinds 2002 bereikt.



Kleine succesjes zijn er ook. Zo zijn 75.000 Amerikanen lid van het AmeriCorps. In 2.000 steden en dorpen zijn bovendien programma's opgezet waarbij de lokale bevolking getraind wordt om noodtoestanden het hoofd te bieden. De orkaan Katrina heeft een curieuze rol gespeeld. Ongeveer 500.000 Amerikanen zijn afgereisd naar het rampgebied om vrijwillig hulp te verlenen. Deze vrijwilligersgolf woog echter niet op tegen de vernietigde vrijwilligersinfrastructuur van lokale organisaties.