Toon alles (2)

Aantal vijftigplussers met testament stijgt licht

1 juli 2019, 11:15
Vijftigplussers worden graag betrokken bij hun favoriete goede doel.
Vijftigplussers worden graag betrokken bij hun favoriete goede doel.
Het percentage vijftigplussers met een testament is licht gestegen naar 46 procent. Dat blijkt uit het consumentenonderzoek van de Legacy Monitor Netherlands, die Nederlandse nalatenschappen analyseert. Ook stijgt het aantal mensen met interesse om een goed doel op te nemen in het testament. 
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
De Legacy Monitor Netherlands telt nu negentien deelnemende organisaties, die met hun nalatenschappeninkomsten en data 51 procent dekken van de top 100 nalatenschappen-ontvangers. Dit jaar is onderzocht wat de wensen zijn rond nalaten, communicatie en privacy. Uit dat onderzoek blijkt een groter deel van de oudere Nederlanders zich zeker voelt over hun financiële situatie na pensionering. Ook over goede doelen zijn ze positiever, al blijft men kritisch over de hoeveelheid giftverzoeken. Dit laatste geldt nog niet voor de ontvangen communicatie die specifiek over nalaten gaat. 
 
Betrokkenheid
Vijftigplussers worden graag betrokken bij hun favoriete goede doel, constateren de onderzoekers. Het hoogst scoort hier de groep mensen die overweegt een goed doel op te nemen in het testament: tweederde van hen wil (meer) betrokken worden. Om daaraan tegemoet te komen, bieden steeds meer goede doelen bijeenkomsten aan voor deze groep mensen. 
 
Anonimiteit
Wanneer de keuze is gemaakt voor een testament met daarin een goed doel, dan wil een meerderheid (zestig procent) anoniem blijven. Een (ruime) minderheid is bereid enige bekendheid te geven over hun nalatenschap, om daarmee anderen te stimuleren dit ook te doen. Over het voornemen van de overheid om goede doelen te verplichten om bij alle grotere bijdragen persoonsgegevens van de gever te publiceren, zijn de toekomstige erflaters niet te spreken. Slechts twee procent van de mensen die wil nalaten, geeft aan dat het goede doel alle gegevens mag publiceren.
 
gerelateerde items