Aantal organisaties met speciale belastingstatus VS doorbreekt miljoen

12 mei 2005
Nieuws | | Tax & Legal

Net als in Nederland kunnen in de VS kerken, goede doelen en andere organisaties die het algemeen nut nastreven een speciale belastingstatus aanvragen. Deze 501(c)(3) organisaties, genoemd naar het gelijknamige artikel in de belastingwet, betalen geen of aanzienlijk minder belasting. Onlangs doorbrak het aantal 501(c)(3) instellingen de magische grens van 1 miljoen.


In Nederland zijn in totaal 16.000 organisaties (12.000 goede doelen en 4.000 vermogensfondsen) actief die als erkend algemeen nut beogende instelling een artikel 24 status genieten, en dus slechts 8% schenkingsrecht betalen over ontvangen bedragen. In de Verenigde Staten ligt dat aantal veel hoger. Deels omdat het land groter is, maar ook omdat bijvoorbeeld kerken onder artikel 501(c)(3) vallen. De Non Profit Times meldde afgelopen week dat naar de IRS over 2004 verstuurde aangiften is gebleken dat vorig jaar het aantal van 1 miljoen organisaties met een speciale belastingstatus in de VS is doorbroken.


Een mijlpaal dus, maar geen positieve. Gary Bass, directeur van OMB Watch, noemt namelijk nog een andere reden waarom het aantal charities met een speciale belastingstatus de pan uit rijst in Amerika.