Aantal nieuwe doelen sterk gedaald

22 januari 2009
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (22 januari) - Het aantal nieuwe doelen is sterk gedaald. Volgens de goede doelendatabase Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) is de groei teruggezakt naar het niveau van voor 1990.


CIGD vergeleek de oprichtingsdatum van 1855 bij haar ingeschreven goede doelen met elkaar. Daaruit bleek dat 45% van het bestand na 2000 is opgericht. De piek lag in 2004. Daarna werden er jaarlijks minder goede doelen opgericht. Afgelopen jaar slechts 23.

 


CIGD vermoedt een verband met het aantal rampen op jaarbasis. De organisatie haalt het rapport "2005, een rampenjaar" van Oxfam aan. Dit rapport stelt dat in de periode 2000-2004 veel meer rampen plaatsvonden dan in de periode 1995-1999.

 


Er valt wel een kanttekening te maken bij de cijfers en conclusies van CIGD. Immers: de 1855 met oprichtingsdatum (ongeveer de helft van het totale bestand) bij haar ingeschreven organisaties vormen niet per definitie een representatieve doorsnede. Het is goed denkbaar dat veel kleinere fondsen niet de moeite nemen zich in te schrijven bij de database.

 


In Nederland zijn naar schatting in totaal rond de 20.000 charitatieve organisaties actief.

 


De Stichting Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) verzamelt vanuit een onafhankelijke positie gegevens over Nederlandse goede doelen. Deze gegevens worden door de goede doelen zelf online aangeleverd en vastgelegd in een centrale database. De gegevens van de ca. 3600 goede doelen in de database van het CIGD zijn in te zien via www.geefwijzer.nl