Aantal legaten aan goede doelen in België

1 maart 2012
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTERDAM (1 maart) - Het aantal erfenissen dat geheel of gedeeltelijk geschonken wordt aan goede doelen is in België in vijf jaar tijd verdubbeld van 660 in 2006 tot 1.154 in 2011. De geldwaarde van die legaten steeg in dezelfde periode van 72,8 tot 87,3 miljoen euro. 

Het afgelopen jaar is het aantal legaten in België wel afgenomen. In 2010 waren dat er 1.318 en in 2011 1.154. Daarmee daalde ook het bedrag van 99,5 naar 87,3 miljoen euro. Dat de geldwaarde niet in dezelfde mate steeg als het aantal legaten is volgens minister van Financiën Steven Vanackere mogelijk het gevolg van het toenemend aantal ‘duo-legaten’. Dat zijn legaten waarbij slechts een deel van de bezittingen nagelaten wordt aan een goed doel en het ander deel aan de erfgenamen. In Nederland zijn nog geen cijfers beschikbaar over 2011. Wel is hier dezelfde ontwikkeling zichtbaar als in België: het aantal legaten nam de afgelopen jaren toe, maar de gemiddelde waarde ervan daalde.

Werkelijke omvang hoger
René Bekkers (Geven in Nederland): “Over het aantal legaten en de waarde ervan kunnen we slechts deels verslaan. Onze cijfers over nalatenschappen komen van het CBF en we zien dus alleen de legaten die daadwerkelijk worden gemeld.” In 2007 hebben 231 van de 931 geldwervende fondsen die financiële gegevens hebben verstrekt aan het CBF, melding gemaakt van nalatenschappen. “De werkelijke omvang van de nalatenschappen zal hoger uitkomen. De informatie van de kerken, voor zover deze al bij de kerken zelf bekend zijn, en van lokale non-profit instellingen ontbreekt bijvoorbeeld”, aldus Bekkers.