Aantal grote giften in de VS ingezakt

26 februari 2009
Nieuws | | Filantropen

AMSTELVEEN (26 februari) - Zijn donoren minder gaan geven in de tweede helft van 2008, toen de economie de gevolgen van de kredietcrisis begon te voelen? Onderzoekers van de Indiana University constateren een grote terugval in met name de grote giften.


De kredietcrisis leidde tot het onderuit gaan van de beurzen. En het zijn juist de major donors die hier de gevolgen van voelden. De Indiana University Center on Philanthropy vergeleek het aantal grote giften uit de tweede helft van 2007 met die over dezelfde periode in 2008. Conclusie: er is sprake van een grote terugval.

 


In 2007 werden in de tweede helft van het jaar door individuele donoren 495 giften van 1 miljoen dollar of meer gepleegd. Een jaar later zakte dat aantal in naar 333 grote giften. Een verschil van 33%. Deze bevindingen zijn in lijn met eerdere ervaringen. In 2001, ook een recessiejaar, liep het aantal grote giften terug met 35%.

 


Goed nieuws is er ook: de vermogensfondsen in de VS hebben op de crisis gereageerd door het aantal bijdragen met 10% te vergroten, aldus The Chronicle of Philanthropy.