Toon alles (2)

63 miljoen kinderen op de vlucht in 2025 als wereldleiders nu niet in actie komen

18 september 2016, 12:00
63 miljoen kinderen op de vlucht in 2025 als wereldleiders nu niet in actie komen
63 miljoen kinderen op de vlucht in 2025 als wereldleiders nu niet in actie komen
Als de wereldleiders nu niet in actie komen, zullen er in 2025 mogelijk maar liefst 63 miljoen kinderen op de vlucht zijn voor geweld en onveiligheid. Dat staat in het rapport ‘I’ve moved, my rights haven’t’ dat gisteren in New York gepresenteerd en besproken is, in aanwezigheid van onder andere minister Ploumen, koningin Noor van Jordanië en Leila Zerroughi (speciaal gezant van de VN voor Kinderen en Gewapend Conflict).
 
‘Wij vragen de wereldleiders om met een actieplan te komen voor kinderen die gedwongen zijn te vluchten en ervoor te zorgen dat zij overal dezelfde rechten hebben’, zegt directeur Tjipke Bergsma. De toekomst van miljoenen kinderen staan op het spel als er niks verandert. Momenteel wordt één op de 200 kinderen al elke ochtend wakker als vluchteling. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn er wereldwijd meer dan 28 miljoen kinderen die moeten vluchten door geweld. Dit wordt alleen maar meer. Het kan zelfs stijgen naar 35 miljoen kinderen extra ten opzichte van de huidige cijfers als we nu niet in actie komen.
 
Opgroeien in conflict 
Bergsma: ‘Opgroeien in conflict heeft vaak negatieve psychosociale en economische consequenties voor kinderen en hun omgeving. Onder meer psychosociale hulp en goed onderwijs is essentieel voor een spoedig herstel van het individu en de gemeenschap. Helaas gaan nog niet alle vluchtelingenkinderen naar school en we verwachten dat in 2025 dit aantal meer dan 12 miljoen zal zijn.’ War Child waarschuwt verder in het rapport voor onder meer een toename van kinderarbeid en kindhuwelijken in de vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten.
 
Tijd voor actie
De belangrijkste aanbevelingen voor de wereldleiders zijn:
- Gevluchte kinderen moeten binnen 30 dagen weer naar school kunnen. Er is zeker 4 miljard dollar voor onderwijs in noodsituaties nodig;
- Er moet een Rapid Response Mechanisme ontwikkeld worden waarbij nieuwe vluchtelingenkinderen binnen korte tijd worden opgevangen en hulp krijgen, waaronder psychosociale hulp;
- Kinderen op de vlucht zouden niet gecriminaliseerd mogen worden;
- Er moet een garantie komen voor veilige en legale routes voor kinderen die gedwongen zijn om te vluchten. Landen zouden een eerlijke verdeling moeten maken voor het opnemen van ontheemde kinderen.
 
Top van Verenigde Naties
War Child deed deze waarschuwing aan de vooravond van twee cruciale toppen over vluchtelingen en migranten in de marge van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Maandag 19 september organiseert de VN een top over migratie en vluchtelingen. Op dinsdag 20 september volgt de zogenaamde Obama-top over vluchtelingen.
 
Lees het rapport ‘I’ve moved, my rights haven’t’
Kom zelf in actie voor oorlogskinderen
 
gerelateerde items