62 rijksten hebben evenveel als armste helft van de wereld

Het Oxfam Novib rapport An Economy for the 1%, toont aan dat het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking sinds 2010 met 1.000 miljard dollar afgenomen is.
Het Oxfam Novib rapport An Economy for the 1%, toont aan dat het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking sinds 2010 met 1.000 miljard dollar afgenomen is.
24 januari 2016
Nieuws | | Organisatienieuws

Onderzoek van Oxfam toont aan dat 1 procent nu meer bezit dan de rest van ons samen. 62 mensen bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Vijf jaar geleden stond deze teller op 388.

Het Oxfam Novib rapport An Economy for the 1%, toont aan dat het vermogen van de armste helft van de wereldbevolking – ongeveer 3,6 miljard mensen – sinds 2010 met 1.000 miljard US Dollar afgenomen is. Deze daling van 41 procent vond plaats ondanks het feit dat de wereldbevolking in die periode met ongeveer 400 miljoen mensen is toegenomen. Intussen is het vermogen van de rijkste 62 mensen met meer dan 500 miljard US dollar gegroeid naar 1.760 miljard US dollar.

Spectaculaire groei
Oxfam: ‘Hoewel wereldleiders steeds meer spreken over de noodzaak om deze ongelijkheid aan te pakken, is het gat tussen de rijksten en de rest van de wereld de afgelopen twaalf maanden spectaculair gegroeid. De voorspelling van Oxfam Novib in 2015, vooraf aan vorige bijeenkomst in Davos dat 1 procent op korte termijn meer zal bezitten dan de rest van ons, kwam al vorig jaar uit en niet in 2016 zoals verwacht.’



Belastingparadijzen

Naar schatting 7.600 miljard US dollar aan privé vermogens is ondergebracht in belastingparadijzen – een twaalfde van alle particuliere vermogens. Indien deze vermogens niet meer verborgen blijven voor belastingdiensten, komt er elk jaar $190 miljard extra beschikbaar voor regeringen, meldt Oxfam.

Klik hier voor het volledige rapport.