3e Filanthropium Top Sector demonstreert meer innovatiebereidheid

4 november 2014, 15:23
3e Filanthropium Top Sector demonstreert meer innovatiebereidheid
3e Filanthropium Top Sector demonstreert meer innovatiebereidheid
Ruim dertig civil society-leiders, bestuurders – bijna allemaal lid van Filanthropium – en enkele bijzondere gasten spraken vorige week donderdag onder leiding van Charles Groenhuijsen tijdens de derde TOP over innovatie in de filantropie. Dat gebeurde op een bijzondere locatie van Natuurmonumenten, de Ackerdijkse plassen vlakbij Delft.

Er kwamen tal van voorbeelden voorbij van de bereidheid om te innoveren: in mensen, verdienmodellen, samenwerkingsverbanden, nieuwe technologie. Tegelijkertijd is er het besef dat er nog veel moet gebeuren in een sector die zo heterogeen is dat van een gemiddeld innovatieniveau moeilijk sprake kan zijn. Het sentiment was echter overwegend positief. Gast en hoogleraar Open Innovatie Paul Iske, o.a. lid van de wetenschappelijke raad van de Hartstichting: ‘Ik zie in deze sector een toenemende bereidheid om nieuwe dingen te proberen. Zitten we daarmee in de voorhoede? Nee, meer in een tussenfase.

Harmen van Doorn, oprichter van crowdsourcing-platform Pifworld, benadrukte de noodzaak tot samenwerking: de sharing economy laat relatief kleinere organisaties samenwerken om zo toch de slagkracht te ontwikkelen en innovatiekapitaal in te zetten. Mascha Buiting, o.a. bekend van de Trendseminars met Fons van Rooij, schetste de renaissance van de human brands. Innovatie is volgens haar ook de terugkeer van organisaties naar hun roots met de verworvenheden van de for prits: social enterprises moeten weer zorgen voor de onontbeerlijke verbinding van charitatieve organisaties met de samenleving.

De levendige discussies werden gelardeerd met filmpjes van technologische innovaties en voorbeelden van high-tech toepassingen binnen en (nog) buiten de filantropie en opgenomen door de camera’s van Filanthropium TV. Binnenkort wordt de korte documentaire van deze ‘Innovatie-TOP’ uitgezonden op Filanthropiums eigen Vimeo-kanaal: vimeo.com/filanthropium
gerelateerde items