29% Amerikanen verricht vrijwilligerswerk

15 december 2005
Nieuws | | Vrijwilligers

Een kleine 30 procent van de Amerikanen verricht vrijwilligerswerk, aldus een nieuw onderzoek van de Amerikaanse regering getiteld Volunteering in the United States. In totaal zetten 65,4 miljoen Amerikanen zich het afgelopen jaar onbezoldigd in. Opvallend: vrouwen verrichten vaker vrijwilligerswerk dan mannen, en blanke Amerikanen vaker dan Amerikanen met een andere etnische achtergrond.


Ondanks het feit dat het aantal Amerikanen dat vrijwilligerswerk verricht de laatste twee jaar stabiel blijft, nam de tijd die in de onbezoldigde arbeid werd gestopt absoluut bezien af. Gemiddeld werd in de meetperiode (september 2004 - september 2005) 50 uur in vrijwilligerswerk gestopt. Dat was in de drie jaren voorafgaand aan de meetperiode 52 uur.


Het onderzoek van het Bureau of Labour Statistics bevatte nog een paar interessante feitjes. Zo zet een derde van de vrouwen zich vrijwillig in, tegen een vierde van de mannen. Het meeste vrijwilligerswerk wordt bovendien verricht onder de paraplu van de kerk. Ook opvallend: blanke Amerikanen verrichten vaker vrijwilligerswerk dan zwarte Amerikanen en hispanics. Waarschijnlijk is de minder goede sociale positie van deze groepen daar debet aan. Is het verrichten van vrijwilligerswerk dan in zekere zin een luxe-bezigheid?