24 kinderorganisaties lanceren petitie voor kinderrechten

3 september 2012, 12:10
24 kinderorganisaties lanceren petitie voor kinderrechten
24 kinderorganisaties lanceren petitie voor kinderrechten
Bij het formuleren van het regeerakkoord moet een paragraaf worden opgenomen over kinderrechten in het buitenlandbeleid. Dat vinden War Child, UNICEF Nederland, Save the Children, Terre des Hommes en twintig andere kinderorganisaties. Ze roepen het Nederlandse publiek op steun te betuigen aan dit initiatief door een online petitie te tekenen.

In de verkiezingsdebatten komen volgens de organisaties kinderrechten en de rol van kinderen en jongeren nauwelijks aan bod. Ze dringen er bij de lijsttrekkers op aan kinderrechten serieus te nemen en straks in het regeerakkoord een paragraaf over kinderrechten op te nemen in het buitenlandbeleid.

“Meeste vooruitgang door grootste steun”
“Vergeleken met enkele decennia geleden sterven elke dag minder kinderen, leven minder kinderen in armoede, eten meer kinderen beter en gaan meer kinderen naar school”, melden de gezamenlijke organisaties. “Landen met de grootste ontwikkelingssteun behaalden de meeste vooruitgang op deze gebieden en die vooruitgang leidt tot economische groei. Zo leidt alleen al goede voeding voor kinderen tot wel twintig procent meer inkomsten in zijn of haar verdere leven en tot drie procent economische groei van een land. De politieke wil om kinderrechten centraal te stellen in het beleid en dit in de praktijk te brengen blijkt hierbij cruciaal.”

Nederlandse investeringen
“Nederlandse investeringen in het buitenland hebben grote invloed op het recht van kinderen om op te groeien in een veilige en rechtvaardige wereld. Door kinderrechten op te nemen in ons mensenrechten - en buitenlandbeleid zegt Nederland NEE tegen kinderarbeid, geweld en kindersterfte. En JA tegen onderwijs, gezondheidszorg en bescherming van kinderen en hun rechten.”

Petitie
De petitie is inmiddels van start gegaan en mensen kunnen via de sites van de aangesloten organisaties hun stem laten horen. Vervolgens wordt de petitie aangeboden aan de politieke partijen. De lijsttrekkers die de formatiebesprekingen starten, wordt gevraagd ervoor te zorgen dat kinderrechten een vaste plek krijgen in het regeerakkoord.

Organisaties die de actie ondersteunen zijn: UNICEF NEDERLAND, War Child, Terre des Hommes, Save the Children, Plan, KidsRights, Child Social & Financial Education, Edukans, Child Helpline International, World Vision, Stop Kindermisbruik, Defence for Children, International Child Development Initiatives, Prisma, Red een Kind, Young in Prison, Wereldkinderen, ICS, SOS Kinderdorpen, Cordaid, Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels, Stop Kinderarbeid en Liliane Fonds.

Klik hier voor de petitie.
gerelateerde items