Toon alles (1)

€ 15 miljoen vrijgemaakt voor ziekte-overstijgend onderzoek naar werking afweersysteem

27 juli 2018, 00:00
Michael Rutgers, directeur Longfonds
Michael Rutgers, directeur Longfonds
De Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waarin 20 gezondheidsfondsen waaronder het Longfonds de krachten hebben gebundeld, trekken samen met Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) en het bedrijfsleven 15 miljoen euro uit voor veelbelovende immunologische onderzoeken.

De onderzoeken moeten de werking van het menselijke afweersysteem verder ontrafelen. Het doel is om uiteenlopende ziektes waarbij het afweersysteem ontregeld is, zoals bij astma, reuma en kanker, beter te begrijpen en te bestrijden. Niet eerder werd er in Nederland zo breed ziekte-overstijgend samengewerkt in onderzoeken naar het afweersysteem.

Afweersysteem speelt cruciale rol bij veel ziektes
Het afweersysteem beschermt ons tegen een groot aantal infecties en ziektes. Bij veel aandoeningen is het afweersysteem ontregeld. Michael Rutgers, directeur Longfonds: 'Bij longziekten zoals astma speelt ontregeling van het afweersysteem een cruciale rol. Onderzoek hiernaar kan een belangrijke bijdrage leveren aan nieuwe behandelingen van longziekten. Het Longfonds is verheugd om via deze gezamenlijke toekenning 2 projecten te steunen die nu van start gaan.'

Een goed werkend afweersysteem houdt de mens gezond. De toegekende onderzoeken moeten het mogelijk maken om eerder in het proces van het ontstaan van ziektes het afweersysteem bij te sturen. Ontsporing van cellen speelt bij veel ziektes een cruciale rol in het ontstaan van de aandoening. Als die ontsporing kan worden tegengaan of hersteld, dan komt genezing echt in zicht.  

'Met onze onderzoeken kunnen we echt een verschil maken voor de toekomstige generatie. Patiënten overlijden nu aan de ziekte, of de gevolgen hiervan, de bijwerkingen van de therapie of houden een chronische ziekte over waarbij ze afhankelijk zijn van zware medicijnen. Dit heeft een enorme impact op de wijze waarop mensen hun leven kunnen inrichten', aldus Taco Kuijpers (Amsterdam UMC), projectleider van een van de onderzoeken die gaat starten.

Samen, sneller en beter
Belangrijk criterium bij de toekenning van het onderzoeksgeld was een duurzame samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven en gezondheidsfondsen. 'We hebben nu de top van de Nederlandse immunologie verzameld die aan deze belangrijke opdracht gaan werken. Samen kunnen we sneller tot een beter resultaat komen en patiënten met deze nare aandoeningen een hoopvollere toekomst bieden', aldus Emiel Rolink, directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).
gerelateerde items