Toon alles (2)
Edwin Venema

Tot 100 miljoen euro per jaar voor maatschappelijke diensttijd

10 oktober 2017, 15:05
Het nieuwe kabinet stimuleert maatschappelijke diensttijd met een bedrag dat kan oplopen tot 100 miljoen euro per jaar. Deze dienst (van maximaal zes maanden) kan tegen een bescheiden vergoeding vrijwillig worden ingevuld door jongeren. Maatschappelijke organisaties kunnen ieder jaar bij mede-overheden projecten voorstellen die voor deze diensttijd in aanmerking komen.
 
Het nieuwe kabinet wil de maatschappelijke diensttijd samen met maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies opzetten. De maatschappelijke organisaties kunnen zelf met projectvoorstellen komen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is volgens het nieuwe kabinet ‘het zoveel mogelijk ontzorgen van deelnemende organisaties.’
 
Het vervullen van de maatschappelijke dienst geeft een diplomasupplement als getuigschrift van maatschappelijke betrokkenheid. Bij een sollicitatie naar een functie bij de overheid geldt het diplomasupplement als een pré. Met het bedrijfsleven worden afspraken gemaakt om hetzelfde te doen. Het kabinet zal bezien hoe een meer verplichtende variant van de maatschappelijke diensttijd een rol kan spelen in de verlengde kwalificatieplicht. 

►Bron: Regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' van VVD, CDA, D66 en CU.
gerelateerde items