Paspoort Kitty van Weezenbeek

4 januari 2016
Paspoort | | Personalia

Dr. Kitty van Weezenbeek (1956) studeerde geneeskunde in Gent, België en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij begon haar carrière als Provinciaal tuberculose-arts in Noord-Brabant. Zij bekleedde verschillende nationale en internationale posities, waaronder leidinggevende functies bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zowel in Genève als op regionaal niveau in Azië. Gedurende de 14 jaar die zij bij KNCV Tuberculosefonds werkte, was zij voorzitter van diverse invloedrijke mondiale werkgroepen en promoveerde zij op het onderwerp ‘multiresistente tuberculose’ (MDR-tbc). Door de jaren heen leverde zij een bijdrage aan vele nationale en internationale richtlijnen en was zij lid van meerdere internationale adviescommissies. Als WHO regionale teamleider tbc-bestrijding was zij verantwoordelijk voor het management van de regionale WHO TB divisie en de technische en strategische beleidsontwikkeling. Het laatste met focus op nieuwe technische ontwikkelingen en interventies. 
 
Dit willen wij als organisatie bereiken:
‘Ons doel is dat niemand meer onnodig sterft aan tuberculose’, zegt Kitty van Weezenbeek, directeur van KNCV Tuberculosefonds. ‘Veel mensen denken dat tbc iets van vroeger is, maar niets is minder waar. Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld – er sterven iedere dag 4.000 mensen aan. En dat terwijl de ziekte met de juiste behandeling gewoon te genezen is. Wat we willen bereiken is dat iedereen, onafhankelijk van geslacht, ras, religie of economische situatie, toegang heeft tot goede voorlichting, diagnose en behandeling.
Er is nog veel te doen. De WHO schat dat een derde van de mensen met tuberculose niet gediagnostiseerd of geregistreerd wordt. Daarom zetten we sterk in op het verbeteren van de toegang tot nieuwe snelle diagnostiek en de samenwerking met de private gezondheidszorg. Ook is de huidige behandeling lang en zwaar en zijn de bijkomende kosten voor veel patiënten onoverkomelijk. Als zij de behandeling niet afmaken kunnen ze de besmettelijke bacterie blijven overdragen aan anderen. Daarom doen we onderzoek naar hoe we de behandeling korter en dragelijker kunnen maken. Met name de behandeling van multiresistente tuberculose is zeer zwaar– de combinatie van injecties en tot wel 12 pillen per dag duurt gemiddeld twee jaar en heeft vele bijwerkingen. Momenteel testen we nieuwe medicijncombinaties en kortere behandeltijden, met veelbelovende resultaten. Met snelle diagnose en kortere behandeling kunnen we veel levens redden en voorkomen dat mensen met tbc in uitzichtloze armoede vervallen.
In de vorige eeuw was tuberculose in Nederland één van de meest dodelijke ziektes. KNCV Tuberculosefonds is in 1903 in Nederland opgericht door welvarende burgers, die behandeling en genezing van tuberculose ook voor arbeiders mogelijk wilden maken. We hebben de ziekte hier inmiddels goed onder controle. Toch zijn er nog ongeveer 900 gevallen per jaar, en we blijven eraan werken om dat verder terug te dringen. Nederland is hierin internationaal een gidsland geworden. Nu zetten wij onze expertise door de hele wereld in om mondiaal te bereiken wat ons hier is gelukt.’

DDB Paspoort

Kitty Weezenbeek, van
Functie
Directeur
Bij
Koninklijke Nederlandse Centrale Vereniging tot Bestrijding der Tuberculose