Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik dan hier.
 

Nieuwsbrief
NR: 99

12-01-23

 
door Redactie DDB

Geefgedrag leidt makkelijk tot keuzestress Geefgedrag leidt makkelijk tot keuzestress

Geefgedrag leidt makkelijk tot keuzestress

12 januari 2023

In de Nederlandse economie gaat jaarlijks krap €6 mrd aan geefgeld rond uit private hoek. Er valt heel wat te kiezen en dat valt niet altijd mee. Nederland telt circa 45.000 Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s). Er zijn 682 door de externe toezichthouder CBF erkende goede doelen. Belangrijke geefcategorieën zijn gezondheid, internationale hulp of kerk en levensbeschouwing. Maar ook zijn er maatschappelijke en sociale doelen, men kan geven aan milieu, natuur of dieren. En daarnaast nog aan sport en recreatie als-mede onderwijs en onderzoek en last but not least cultuur.



Lees verder >>>
Tweels Tweak:  Toezichthouders en belonen: het ongemakkelijke gesprek Tweels Tweak: Toezichthouders en belonen: het ongemakkelijke gesprek

Tweels Tweak: Toezichthouders en belonen: het ongemakkelijke gesprek

12 januari 2023

Multicommissaris Jurgen Stegmann gaf in Management Scope 1/23 een duidelijke ‘stemverklaring’ af over de betekenis en toegevoegde waarde van toezichthouders. Niet alleen werkgeverschap en controle zijn van belang, maar ook en vooral de adviserende rol. Zeker dat laatste vraagt om professionele toezichthouders, met talent en toewijding – en het liefst ook nog wat ‘vlieguren’.



Lees verder >>>
Organisaties tobben met de banken Organisaties tobben met de banken

Organisaties tobben met de banken

12 januari 2023

Een nieuwe toeslag treft naast bedrijven ook stichtingen, verenigingen en leeglopende kerken. Opeens was hij er: de toeslag voor de kosten die banken maken voor de controle op witwassen en terrorismefinanciering in de vorm van een maandelijks bedrag van enkele euro’s. Dat loopt in de papieren. Banken zijn jaarlijks meer dan € 700 mln kwijt zijn aan witwascontroles. Het is een hele industrie geworden met circa 13.000 medewerkers. De toeslag levert de banken jaarlijks tientallen miljoenen euro’s op. Volgens ruwe schattingen gaat er jaarlijks €13 mrd aan zwart geld om in Nederland. De banken verwachten dat er jaarlijks een paar honderd miljoen euro kan worden opgespoord. Dat een deel van de kosten wordt neergelegd bij bedrijven en organisaties stuit op onbegrip. ‘Bizar en belachelijk’, aldus een woordvoerder van VNO-NCW en MKB Nederland onlangs.



Lees verder >>>
Meer aandacht voor toezicht op ANBI’s Meer aandacht voor toezicht op ANBI’s

Meer aandacht voor toezicht op ANBI’s

12 januari 2023

Het kabinet gaat het toezicht op Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) verbeteren. In deze bijdrage een overzicht van wat er mogelijk verandert voor ANBI’s en hun donateurs.



Lees verder >>>

Contact DDB Klantenservice: klik hier.
Social Social Social Social

Word lid | DDB Magazine | DDB Duizend | Partner worden | Colofon
 .
 


Raadpleeg ook onze andere nieuwsbrieven >