Jaargang 17 | Nummer 14

Voor u ligt De Dikke Blauwe, vol met interviews, columns en wetenswaardigheden uit de wereld van Goed Doen. Een wereld die een nieuwe dimensie heeft gekregen met de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende, en steeds luider wordende, roep om onze wereld te beschermen. Het besef dat er iets moet gebeuren neemt toe. Het onrecht en leed in Oekraïne is zo overduidelijk en dichtbij dat de hulpacties overweldigend zijn. En tegelijk groeit het besef dat ook goed willen doen gebaat is bij kennis, ervaring en coördinatie. Het donateursvertrouwen is in het eerste kwartaal van dit jaar hoger dan ooit. En dat is een waardering die de sector verdient.

Het is te hopen dat de erkenning die goede doelen nu krijgen voor hun inzet bij menselijk leed, doorwerkt bij alle instanties die zich inzetten voor verbetering van ons klimaat. Versterkt door het ‘gas uit Rusland’ vraagstuk lijkt de noodzaak voor een meer duurzame levensstijl meer mensen te bereiken. En daarmee beseffen ook steeds meer bedrijven dat zij een steentje kunnen bijdragen. Daarover gaat het natuurlijk ook op Corporate Power, waar bedrijfsfondsen en foundations elkaar ontmoeten. Want met de oprichting van een foundation ben je er niet. Keynotespreker Barbara Baarsma: “Je kunt pas groen groeien als de core van je businessmodel groen is en niet grijs. Ik ga heel graag het gesprek aan over de volgende stap.”

Behalve informatie over Corporate Power vindt u in dit magazine verschillende interviews met mensen van organisaties die ideeën hebben en actie ondernemen voor een betere wereld: Jeroen de Lange zette uiteen hoe 100weeks met cash de allerarmsten bereikt, Baukje Heemskerk van Giro555 maakte tijd om te vertellen hoe zij een Nationale Actie aanpakken en Yung Joo Lockhorn Lamberts mailde uit New York de foto’s van het gala waar de GSRD Foundation gehuldigd werd. Daarnaast zijn we heel blij met de bijdragen van Rien van Gendt, Marieke van Schaik, Adriana Esmeijer, Jan van Berkel, Marc van den Tweel en Stephanie Koolen-Maas die de tijd namen hun expertise, passie en zorgen voor iedereen uit de wereld van filantropie, grootgevers en impactmakers op papier te zetten.

Bij het maken van het eerste De Dikke Blauwe magazine als hoofdredacteur heb ik veel gedreven mensen ontmoet die met passie en inzet doen waar zij in geloven. Ik hoop dat u uit de verhalen hetzelfde haalt als ik bij met maken van dit tijdschrift: informatie, inspiratie en de hoop dat we samen echt iets kunnen veranderen!

Karlijn Renzenbrink
Hoofdredacteur