Jaargang 16 | Major donor-editie

Voor u ligt weer een nieuwe, lekker dikke major donor-editie van De Dikke Blauwe. In dit afgelopen jaar is er veel gebeurd; ook aan het einde van dit tweede coronajaar moesten we ons weer flink aanpassen. Niet alleen persoonlijk, maar ook als sector. Een mooi face-to-face contactmoment in de decembermaand met alle bekenden en vrienden uit de filantropiewereld zou natuurlijk fantastisch zijn geweest. Gelukkig staat deze major donor-editie vol met inspirerende mensen, organisaties en verhalen en kunnen we ons toch met elkaar verbonden voelen.

In dit nummer vindt u de DDB 100: dé lijst met meest invloedrijke filantropie-influentials van Nederland. Aan het publiceren van De Dikke Blauwe 100 ging weer veel rangschik- en speurwerk vooraf. De jury van dit jaar, bestaand uit maar liefst drie voormalige nummer 1’s – Adriana Esmeijer, Michael Rutgers en Tom Oostrom – heeft er heel wat uren ingestoken. De uiteindelijke lijst werd opgebouwd uit een brutolijst met 500 genomineerden en kandidaten, onderverdeeld in een aantal categorieën: bedrijfsfondsen, goede doelen, social enterprises, ambassadeurs; noem maar op.

De DDB 100 is bedoeld om mensen in beeld te brengen, die op een of andere manier maatschappelijke impact hebben gerealiseerd met geld (van zichzelf of anderen), tijd of ideeën. Deze influencers vervullen daarmee een voorbeeldfunctie voor anderen, die ook met private initiatieven of door bestuurlijke invloed een bijdrage leveren aan het algemeen nut. Kortom: een podium en ode aan de verschilmakers in de filantropie. Dit jaar is er ook een zeer verdiende oeuvreprijs die wordt uitgereikt. Voor de nieuwsgierigen: blader snel naar pagina 37.

Net als vorig jaar vindt u in deze DDB major donoreditie in samenwerking met het CBF de redactionele ‘Vindgids voor grootgevers’ met portretten en profielen van bestuurders en instellingen die een creatieve match zoeken met een donor om hun maatschappelijke doelen te realiseren.

Naast het interview met nieuwe nummer 1 Marc van den Tweel, vindt u in dit nummer mooie interviews met goed-doeners Michael Kembel en Ama Koranteng-Kumi. De column die Sander Schimmelpenninck exclusief voor De Dikke Blauwe schreef is prikkelend en gewaagd zoals we van hem gewend zijn.

Met dit decembernummer sluiten we ook het jaar af waarin Walburg Pers de nieuwe uitgever van De Dikke Blauwe is geworden. We staan te springen om er volgend jaar ook weer een mooi jaar van te maken, met nog meer verrassende filantropie-initiatieven. Op de hoogte blijven? Abonneer je online op onze nieuwsbrief via www.dedikkeblauwe.nl Namens het team van De Dikke Blauwe wens ik u fijne feestdagen!

Marjolein van Asdonck
Hoofdredacteur