Mark Vermeulen (Aidsfonds) 'Wij zijn de generatie die een einde kan maken aan aids'

Mark Vermeulen in Zimbabwe in gesprek met Joseph die voor zijn kleinkinderen met hiv zorgt.
Mark Vermeulen in Zimbabwe in gesprek met Joseph die voor zijn kleinkinderen met hiv zorgt.
‘In 2007 kwam ik erachter dat ik hiv heb. Dankzij het keiharde werk van mensen in de jaren ‘80 en ’90 kan ik met medicijnen gezond oud worden en het virus niet overdragen. Ik voel me sterk verbonden met de mensen voor wie hiv nu nog steeds een doodvonnis is. Niet omdat zij een ander virus hebben dan ik. Maar simpelweg omdat zij op een andere plek in de wereld wonen. Dat onrecht motiveert mij en mijn collega’s om keihard aan de slag te gaan om wereldwijd het aantal nieuwe hiv-infecties enorm te verlagen en te zorgen dat alle mensen met hiv medicijnen krijgen.
 
“Voor mij is hiv geen doodvonnis, maar voor 15 miljoen mensen die geen medicijnen krijgen wel.”
Ik ben trots op wat er bereikt is. Toen ik in 2008 bij Aidsfonds ging werken kregen wereldwijd 4 miljoen mensen hiv-remmers; dat zijn er nu ruim 23 miljoen. In 2008 kregen in Nederland 1300 mensen een hiv-diagnose. Dat zijn er nu 750. Deze getallen laten zien dat verandering mogelijk is en dat ons werk impact heeft. Nu is het tijd om door te pakken. 
 
Tegen de stroom in willen we een verschil maken in bijvoorbeeld Kenia, Indonesië en Oost-Europa. Maar ook in Nederland. Want wij kunnen het eerste land met nul nieuwe hiv-infecties zijn en met Nederlandse toponderzoekers doorbraken bereiken in de zoektocht naar een geneesmiddel voor hiv.  Ik verheug me erop met u in gesprek te gaan over de manier waarop u kunt investeren in een einde aan aids.’
 
Mark Vermeulen
Directeur Aidsfonds