Madurodam: social enterprise bij uitstek

 
Bijna iedereen kent Madurodam. ‘Nederland in het klein’ is weliswaar uitgegroeid tot een volwaardig themapark dat het beste en mooiste van ons land centraal stelt, het intieme karakter is gebleven. Madurodam is geen ondernemingsvehikel om zoveel mogelijk geld aan te verdienen. Het is waarvoor het is opgericht: een ‘aaibaar’ herdenkingsmonument voor verzetsheld George Maduro en een plek die – altijd weer – hoop voor de toekomst biedt. 
 
Er zijn helaas maar weinig Nederlanders die weten wat het gedachtengoed achter het park is. Daarvoor moeten we terug naar de oprichtster, Bep-Boon van der Starp. Zij was het die in 1947 voorstelde ‘een miniatuurstad’ te bouwen, om daarmee fondsen te genereren voor het financieel noodlijdende Nederlands Studenten Sanatorium. Het idee deed ze op tijdens een van haar reizen door Engeland, waar het miniatuurstadje Bekonscot jaarlijks zo’n 150.000 betalende bezoekers trok. De entreegelden vloeiden grotendeels naar ziekenhuizen in Londen.
 
Datzelfde gedachtengoed - teruggeven aan de maatschappij - leeft bijna 68 jaar na dato misschien wel meer dan ooit. Sinds tuberculose in Nederland onder controle is, doneert het park een aanzienlijk deel van haar opbrengsten aan projecten die kinderen en jongeren inspireren een goed mens te zijn. Die donaties, in totaal meer dan 36 miljoen euro, lopen via het Madurodam Kinderfonds dat de besteding ervan verantwoordt in haar Maatschappelijk Jaarverslag. 
 
Madurodam is in 1952 opgericht om geld te generen voor het goede doel en heeft vanaf het begin van haar bestaan een ‘purpose’, en geldt daarmee als een ‘social enterprise’ avant la lettre. Madurodam wil kinderen niet alleen een leuk (en leerzaam) dagje uit bezorgen, maar ze ook de betekenis leren van verantwoordelijkheid, verbondenheid en vrijheid. Door de financiële ondersteuning van zorgvuldig geselecteerde projecten geven we kinderen de kennis, vaardigheden én ervaring om iets voor een ander te doen. 
 
Sinds enkele jaren organiseert Madurodam via het Madurodam Kinderfonds ook eigen projecten die kinderen activeren om de samenleving mooier te maken. Via de challenges die worden uitgevoerd door hun eigen college van B&W, de goededoelenloop Madurodam Marathon, het generatie-overschrijdende Madurodam VONK-diner of de Nationale Kinderherdenking: ieder jaar weten we duizenden kinderen te inspireren en stimuleren om contact te maken met anderen en samen de samenleving mooier te maken. We noemen dat: empathie in actie!
 
ALGEMENE INFORMATIE
Stichting Madurodam Kinderfonds

www.madurodam.nl    
info@madurodamkinderfonds.nl
06 58720545
Manager: Elke Botje (ebotje@madurodam.nl)
Voorzitter: Huib Bartels
ANBI: Ja
IBAN:  NL02 SNSB 0964013185