Edwin Venema, onafhankelijk filantropiepublicist

Edwin Venema: al meer dan vijftien jaar hoofdredacteur De Dikke Blauwe.
Edwin Venema: al meer dan vijftien jaar hoofdredacteur De Dikke Blauwe.
Edwin Venema is meer dan vijftien jaar hoofdredacteur geweest van De Dikke Blauwe, en zijn voorgangers FM en Filanthropium. Venema schreef in deze periode meer dan 1.500 artikelen en commentaren over filantropie en was eindredacteur van meer dan 50 boeken. Sinds 1 september 2018 is hij zelfstandig ondernemer met zijn eigen redactiebureau De Kopijmeester en schrijft hij commentaren, recensies en achtergrondartikelen over filantropie op persoonlijke titel. 

Edwin Venema is van huis uit neerlandicus. Hij studeerde in 1984 cum laude af aan de Rijksuniversiteit Utrecht (specialisatie: Renaissance Letterkunde) en werkte enige jaren in het buitenland als Lector Nederlandse Taal- en Letterkunde en Nederlandse Cultuurgeschiedenis. Het journalistieke vak leerde Venema daarna als verslaggever van Kluwers Couranten Bedrijf (Wegener).

Daarna stapte hij over naar Wegener Tijl Tijdschriften Groep, waar hij o.a. algemeen hoofdredacteur van de special interest magazines was. Hierna volgde een switch naar sponsored media. Venema was o.a. adjunct-directeur van Medion Media en directeur van FHp Strategic Publishing, een dochter van VdBJ Communicatie Groep (Omnicom). In deze periode was hij gastdocent op de School voor Journalistiek in Utrecht en ontwikkelde hij voor brancheorganisatie SMIN de opleidingsmodules.

In 2003 kwam hij in dienst van Lenthe, waar hij verantwoordelijk was voor alle content, waaronder ook de boekenportefeuille. Vanaf 2013 vervulde Venema het hoofdredacteurschap van De Dikke Blauwe samen met journalist Charles Groenhuijsen. Sinds 1 september 2018 is Venema zelfstandig ondernemer met zijn redactiebureau De Kopijmeester. Venema is de bedenker van en geestelijk vader achter de vuistdikke jaargids waaraan De Dikke Blauwe sinds 5 jaar zijn naam ontleent. Ook was hij programma-manager van een groot aantal live evenmenten, waaronder Civil Society Congres en Civil Power.

Venema (1958) is getrouwd en heeft twee kinderen. Naast schrijver, schrijfcoach, speechwriter, bladenmaker en 'redactiedokter' is Venema ook een begenadigd (portret)fotograaf (www.demooilichterij.nl).