Artsen zonder Grenzen: medische noodhulp in crisisgebieden

Daphne Tolis/MSF
Een Artsen zonder Grenzen team brengt een vrouw naar een van onze ziekenhuizen. In het Kutupalong kamp, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, in Bangladesh verblijven bijna 1 miljoen Rohingya’s. Zij zijn tegen hen gericht geweld in Myanmar ontvlucht. Onze teams bieden medische noodhulp in verschillende ziekenhuizen en hulpposten verspreid over het kamp. Daarnaast hebben onze teams een uitgebreid waternetwerk gebouwd om de mensen schoon drinkwater te verschaffen. 


Onze teams werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. We bieden medische noodhulp in oorlogs- en conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes. We zijn onpartijdig en sluiten niemand uit: wij bieden hulp aan mensen die hulp hard nodig hebben, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. 
 
Wij handelen onafhankelijk van politieke, economische of religieuze belangen: we willen zelf bepalen aan wie, waar en hoe wij onze hulp verlenen. De steun van particulieren is van essentieel belang om die onafhankelijke hulp - los van welke agenda dan ook - te realiseren. Daarom zoeken wij proactief steun van particulieren, bedrijven en stichtingen. 
 
Eigen teams ter plaatse
Wij bieden medische noodhulp. Onze eigen teams van uitgezonden en lokale hulpverleners, bestaande uit artsen, verpleegkundigen, psychologen, water-en-sanitatie-experts, logistieke medewerkers en hulpcoördinatoren en andere specialisten, verlenen ter plaatse directe hulp. Ook kopen we zelf medicijnen, materiaal en apparatuur in, regelen we vervoer en transport, en zetten we onze eigen voorzieningen op, zoals stroom en water.
 
Uitspreken over onrecht
Onacceptabele situaties maken wij wereldkundig. Dat doen wij door ons uit te spreken over het onrecht dat wij zien, en door partijen als overheden, instanties en organisaties aan te spreken. Wij dringen erop aan dat zij actie ondernemen en hun verantwoordelijkheid nemen. Zodat die mensen die onrecht wordt aangedaan, de hulp krijgen die zij nodig hebben. 
 
Internationaal netwerk
Artsen zonder Grenzen Nederland werd opgericht in 1984 en maakt onderdeel uit van het internationale netwerk ‘Médecins Sans Frontières’. Dit netwerk bestaat uit ruim 20 landenorganisaties, verspreid over de hele wereld. Voor de aansturing van onze hulpprojecten hebben we ons in vijf clusters georganiseerd. Artsen zonder Grenzen Nederland is het hoofdkantoor van één van deze clusters. 
 
Contact
Wilt u meer weten over hoe u Artsen zonder Grenzen op een bijzondere wijze kunt steunen? Neemt u dan contact op met Gerbren Deves: gerbren.deves@amsterdam.msf.org.
Meer informatie en updates over ons werk kunt u vinden op: www.artsenzondergrenzen.nl en www.artsenzondergrenzen.nl/jaarverslag

 
ALGEMENE INFORMATIE
Artsen zonder Grenzen

www.artsenzondergrenzen.nl
gerbren.deves@amsterdam.msf.org
020 – 520 8700
Directeur Nelke Manders
Voorzitter Marit van Lenthe
Keurmerk(en): CBF
ANBI: Ja
IBAN: NL06ABNA0243439024 
Doelstelling: Artsen zonder Grenzen verleent medische en humanitaire zorg aan mensen in crisissituaties.
Interview met Gerben Deves

Klik hier voor het interview met Gerben Deves in De Dikke Blauwe major donor editie.