Behoud en herstel van nationale parken in Afrika

Behoud en herstel van nationale parken in Afrika
Behoud en herstel van nationale parken in Afrika
Afrika heeft unieke natuurgebieden en diersoorten. Zonder goede bescherming dreigen deze echter in rap tempo verloren te gaan onder druk van een groeiende bevolking en het stelselmatige stropen van onder meer olifanten en neushoorns. 
 
African Parks beheert en herstelt beschermde natuurgebieden in Afrika. Met een mandaat van de overheid nemen we het management over op plekken waar de natuur onder druk staat. African Parks combineert expertise in natuurbeheer met een zakelijke benadering. Het doel is om de parken te herstellen en aantrekkelijk te maken voor toerisme, maar ook om te zorgen dat de lokale bevolking hier de voordelen van ondervindt, met andere woorden: ecologische, economische en sociale verduurzaming van de parken. Dit doen we o.a. door actieve bestrijding van stroperij, verbetering van de infrastructuur, het terugbrengen van diersoorten die lokaal verdwenen zijn, en samenwerking met private ondernemingen om een goed toeristisch product te realiseren. Door de parken relevant te maken voor de lokale gemeenschap zien we dat er draagvlak ontstaat voor natuurbescherming – cruciaal voor succes! 
 
African Parks heeft op dit moment 15 parken in 9 landen onder management, in Benin, Centraal Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Rwanda, Tsjaad en Zambia, met een landoppervlakte van 10,5 miljoen hectare, een gebied 2,5 zo groot als Nederland. African Parks heeft ongeveer 2500 mensen in dienst, waaronder meer dan 1000 rangers. African Parks heeft als doel om in 2020 20 parken te beheren, waarin de belangrijkste ecosystemen in Afrika vertegenwoordigd zijn. 
 
Het werk van African Parks wordt mogelijk gemaakt door steun van o.a. de EU, USAID, The Wyss Foundation, het Wereld Natuur Fonds, de Nationale Postcode Loterij, Dioraphte, Adessium Foundation en particulieren. Gezien onze langdurige commitments en de urgentie om te blijven groeien, breiden wij onze kring van supporters graag uit.
 
Heeft u interesse om ons te steunen? Hiervoor kunt u contact opnemen met:
Tineke Floor: tinekef@africanparks.org (tel. 06 51072418) of
Sophie Vossenaar: sophiev@africanparks.org (tel. 06 26132645).
 
Belangrijkste resultaten over het afgelopen jaar: 
De herintroductie van cheetahs en leeuwen in Liwonde National Park en giraffen in Majete Wildlife Reserve in Malawi, de verhuizing van vijf zwarte neushoorns vanuit Europese dierentuinen naar Akagera National Park in Rwanda. 
 
Concrete plannen/projecten: 
Uitbreiding van het aantal parken; herintroductie luipaarden en uitbreiding van het aantal zwarte neushoorns in Liwonde National Park in Malawi.

ALGEMENE INFORMATIE
Stichting African Parks Foundation (SAPF) 
Sophie Vossenaar

www.africanparks.org
netherlands@africanparks.org
Postbus 313, 3940AH Doorn 
0343-565019
Sophie Vossenaar en Tineke Floor (Co-Directors)
René Hooft Graafland 
Behoud en herstel van nationale parken in Afrika
ANBI: ja
IBAN: NL41ABNA0432633790