Ziekte-overstijgend onderzoek naar werking afweersysteem

30 juli 2018
Nieuws | | Organisatienieuws

€15 miljoen vrijgemaakt voor ziekte-overstijgend onderzoek naar werking afweersysteem

De Maag Lever Darmstichting (MLDS) is onderdeel van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF). Samen met het SGF en Topsector Life Sciences & Health heeft de MLDS 15 miljoen euro uitgetrokken voor veelbelovende immunologische onderzoeken. Het doel van deze onderzoeken is om meer kennis te vergaren over ziekten waar het immuumsysteem dermate wordt ontregeld (bijvoorbeeld bij kanker) en hoe deze ziekten te bestrijden. Een uniek onderzoek waarbij er niet ziekte specifiek wordt onderzocht, maar ziekte overstijgend.

De noodzaak erkennen
Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: "Bij diverse aandoeningen speelt een ontregeld afweersysteem een grote rol, waaronder bij chronische darmontstekingen en coeliakie. De Maag Lever Darm Stichting is dan ook blij met het onderzoeksprogramma ‘Afweer uit balans’, waarbij diverse partijen in gezamenlijkheid zoeken naar oplossingen voor het ontregelde afweersysteem."

"Nederland telt twee miljoen buikpatiënten, waaronder ruim 80.000 mensen met chronische darmontstekingen en 35.000 mensen met coeliakie. Door dit onderzoeksprogramma kunnen we voor hen verschil maken, samen met de betrokken experts, onderzoekers, patiëntenverenigingen, artsen en andere zorgverleners.”

Waarom zijn deze onderzoeken zo belangrijk?
Het afweersysteem speelt een belangrijke rol bij veel ziektes. Het afweersysteem beschermt ons tegen ziektes en infecties. Wanneer dit afweersysteem aangetast wordt, zijn mensen met een ziekte als kanker vaak extra gevoelig voor andere infecties en ziekten. Ook bij chronische ontstekingsziekten aan de darmen speelt het afweersysteem een belangrijke rol. Er is al een enorme vooruitgang geboekt, maar helaas nog lang niet voor iedereen. Vooral op het gebied van voorkoming en genezing valt nog veel te winnen.

De onderzoeken die worden gefinancierd, maken het mogelijk om eerder in het proces het afweersysteem bij te sturen. Ontsporing van cellen speelt bij veel ziektes een cruciale rol. Als wij die ontsporing kunnen tegengaan of herstellen, zijn we een stap dichterbij genezing en voorkoming.

“Met onze onderzoeken kunnen we echt een verschil maken voor de toekomstige generatie. Patiënten overlijden nu aan de ziekte, of de gevolgen hiervan, de bijwerkingen van de therapie of houden een chronische ziekte over waarbij ze afhankelijk zijn van zware medicijnen. Dit heeft een enorme impact op de wijze waarop mensen hun leven kunnen inrichten”, aldus Taco Kuijpers (Amsterdam UMC), projectleider van een van de onderzoeken die gaat starten.

Belangrijk criterium bij de toekenning van het onderzoeksgeld was een duurzame samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, bedrijven en gezondheidsfondsen.

“We hebben nu de top van de Nederlandse immunologie verzameld die aan deze belangrijke opdracht gaan werken. Samen kunnen we sneller tot een beter resultaat komen en patiënten met deze nare aandoeningen een hoopvollere toekomst bieden”, aldus Emiel Rolink, directeur van de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).