Zelfbouwtoezicht

13 april 2016, 18:00
Zelfbouwtoezicht werkt niet.
Zelfbouwtoezicht werkt niet.
Het was me het filantropaire weekje weer wel.
Groot nieuws: twee Alzheimerclubs fuseren. Fusie van goede doelen? De kans dat je een eenkennige buidelrat succesvol laat paren met een transgender gorilla is groter. Samengaan in goede doelenland is not done. Te druk.
Bijvoorbeeld in Burundi, waar achtendertig ngo's elkaar met landrovers van de weg af rijden om maar als eerste bij de donor darlings te zijn.
Dan het Keurmerk Goed Besteed dat zo lollig afkort, maar ongeveer het tegenovergestelde is van Poetins enge karpatencorps. Dat is een soort Keurmerk-Ikea: je mag je eigen keurmerk in mekaar zetten, daarom is het zo goedkoop. Toezicht moet je ook zelf doen. Dat werkt net zo goed als de meester of juf die even weg moet en de klas opdracht geeft om 'stil voor jezelf te werken'.
Dat hadden een paar brievenbusdoelen in handzaam dierenleed goed begrepen: al vijf jaar lang wordt daar gecasht op plaatjes van toegetakelde Shetlandpony's.
Hoeveel boter kun je op je hoofd hebben? Geen pakje, maar het complete overschot van de Europese Unie nu KGB's concullega CBF hulpclub Solidaridad moest uitnodigen om zich de Panama-route te laten uitleggen. De collectes in deze feërieke bananenrepubliek blijken te worden gedaan door slechts één kantoortje zonder tussenkomst van een collectebus of acceptgirokaart. Het is een vondst.
De moraal van dit verhaal: in de wereld van idealen wordt beter zicht beloofd door de transparantie-industrie en haar gladde handelsreizigers in schijnveiligheid. Keurmerken zijn adelaars in de papieren werkelijkheid, maar Stevie Wonders in het rauwe hier & nu van goed doen. Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.
gerelateerde items