Wie is Mike Salmoni?

5 september 2013, 04:00
Dit is 'm in ieder geval niet.
Dit is 'm in ieder geval niet.
Die vraag houdt mij al de hele week bezig. Over de affaire Coen van Veenendaal/Alpe d’HuZes is al heel veel gezegd, maar Mike Salmoni leverde vorige week een heel origineel aandeel aan de discussie. Zie zijn onderstaande tweet. Laten we die even analyseren, want Mike brengt het debat naar dimensies, die zelfs voor mij nog onbekend waren.
Allereerst dit: Mike heeft geen geduldige natuur. Hij wil graag dat ‘@Coen66’ (Coen van Veenendaal) reageert op zijn eerdere tweets, maar @Coen66 had het waarschijnlijk even te druk. Dat verklaart Mike’s hartenkreet: ‘Reageer eens KANKERgek!!’
Goed is hier het gebruik van hoofdletters, zodat alle volgers van Mike weten dat het hier een levensbedreigende ziekte betreft. De uitroeptekens vertegenwoordigen m.i. niet alleen Mike’s existentiële ongeduld, maar accentueren ook de urgentie.
Dan volgt een kernpassage: ‘Hoop dat je zsm net zo’n pijnlijke dood sterft als alle kankerslachtoffers bij elkaar!!’ Behalve de dubbele uitroeptekens en het ‘zsm’ als Leitmotiv voor het ongeduld, is hier sprake van de stijlfiguur ‘hyperbool’. De retorische overdrijving. De vraag is hier echter of Mike alle ooit geleefd hebbende kankerslachtoffers bedoelt, of alleen de huidige nog levende met een slechte diagnose. De richting is hier echter duidelijk: Mike Salmoni probeert vooral de intensiteit van de gewenste pijn extra te benadrukken.
Tot slot is er de hashtag. ‘#oplichter’ suggereert dat Mike niet helemaal overtuigd is van de goede bedoelingen van @Coen66. Daarmee creëert hij in zijn bijdrage een ‘open einde-structuur’, die – heel mooi – weer nieuwe vragen oproept en het debat voedt.
Al met al een inzichtgevende bijdrage van Mike Salmoni. In 140 tekens de complexe zaak rond @Coen66 zo te verwoorden? Je moet het maar kunnen.

gerelateerde items