Werkgever moet grotere rol spelen in vrijwilligerswerk

19 januari 2012
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTERDAM (19 januari) - Een derde van de Nederlanders die geen vrijwilligerswerk doet, zou dit wel willen doen onder werktijd. Tijdgebrek is momenteel de grootste reden om ervan af te zien en de baas zou hierbij kunnen helpen, zo blijkt uit onderzoek van ING.


ING ondervroeg meer dan duizend Nederlanders over vrijwilligerswerk. Uit dat onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders in loondienst het belangrijk vindt zich in te zetten voor projecten waarmee ze iets terug kunnen doen voor de samenleving. Twee derde vindt dat bedrijven hiertoe verplicht zouden moeten worden. De werkgever moet iets teruggeven aan de samenleving, vindt 85 procent. Te denken valt dan aan vrijwilligerswerk, maar ook aan het creëren van stageplaatsen voor jongeren, het stimuleren van milieuvriendelijk vervoer of energiebesparing.



"Werkomgeving als geleider naar vrijwilligerswerk"

"Werknemers verwachten een duidelijke sociale en verantwoorde maatschappelijke rol van hun werkgever", zegt Lucas Meijs, hoogleraar Strategische Filantropie. "Het onderzoek bevestigt dat een groot deel van de Nederlanders nog steeds vrijwilligerswerk doet. Veel interessanter is dat het onderzoek het toenemende belang van de ‘derde partij' laat zien in het tot stand komen van vrijwilligerswerk. De werkomgeving fungeert als een geleider naar vrijwilligerswerk en wordt daarin steeds belangrijker. Het organiseren van vrijwilligerswerk voor werknemers is daarmee een belangrijke methode om vrijwilligerswerk plaats te laten vinden in de samenleving."


In de tijd van de baas

Tijdgebrek is de belangrijkste reden waarom werknemers niet aan vrijwilligerswerk doen (61 procent). Als het vrijwilligerswerk deels of geheel in de tijd van de baas mag plaatsvinden, zegt 35 procent van de niet-vrijwilligers zeer geïnteresseerd te zijn hieraan mee te doen. Daarnaast zou de werkgever een aantal vrijwilligersprojecten moeten bieden waaruit werknemers kunnen kiezen.