Weg met het Manifest!

30 maart 2017, 06:00
Niks geen Manifest: we willen een Quiz!
Niks geen Manifest: we willen een Quiz!
Op 12 april wordt aan onze nieuwgekozen parlementariërs in Den Haag een heusch ‘Manifest’ aangeboden door de sector. Er is echter nog niemand bereid gevonden het ding in ontvangst te nemen na het vorige debacle. Prof. Theo Schuyt presenteerde twee jaar geleden het Manifest ‘Er waart een Gouden Eeuw door de filantropie, maar niemand weet het nog’ in Nieuwspoort voor een schaal met blokjes jonge kaas en een gapende portier met plasproblemen.
Mijn advies: overhandig geen stalinistisch Manifest, maar doe een leuke quiz. Kijk of de nieuwe volksvertegenwoordigers iets snappen van onze bijzondere sector. Blijft beter hangen dan zo’n humorloos Tiengebodenperkament met gezwollen jahie-jahoe-abstracties over ‘eigen geld’ (tis wat), ‘idealen’ (eerst maar eens geld verdienen), ‘gezamenlijke droom’ (wakker worden graag) en ‘passie’ (spuugt u maar in het bakje).
 
1.Wat betekent filantropie letterlijk?
 1. Postzegels verzamelen
 2. Aan kleine jongetjes zitten
 3. Iets wat ze op de VU bedacht hebben 
2.Hoeveel euro gaat er jaarlijks om in de Nederlandse filantropie?
 1. Ruim 6 miljard
 2. Een kleine 6 miljard
 3. Precies 6 miljard 
3.Wanneer begint de Gouden Eeuw van de Filantropie?
 1. Is allang voorbij
 2. Telkens vandaag
 3. Wordt Theo Schuyt voor behandeld
4.Wat zijn de primaire associaties van Nederlanders bij ‘goede doelen’?
 1. Strijkstokstaartjes, plucheklevertjes, Alpe d’HuZes
 2. Directiemiljonairs, straattsunami, acceptgiroput
 3. Ga weg, ik zei ga weg, en nou opgedonderd
5.Wat vinden Nederlanders van jaarverslagen van filantropische organisaties?
 1. Extreem schadelijk voor het milieu en het humeur
 2. Nog steeds te dik voor de kattenbak
 3. Het telefoonboek van Scheemda is spannender 
6.Bij welk ministerie is de sector filantropie ondergebracht?
 1. Ministerie van Koloniën en Overzeese Gebiedsdelen
 2. Bij Steven van Eijck als die tijd heeft
 3. Niet, maar wel bij de Rijksgebouwendienst
7.Wat betekent: ‘Ik ben een ANBI’?
 1. Ik heb een hybride seksuele geaardheid en ben volledig aftrekbaar
 2. Ik ben een Absoluut Nooit Betalende Ingezetene
 3. Ik word door de fiscus elke tweeduizend jaar grondig tegen het licht gehouden
Volgende week: alle goede antwoorden.
 
ir. Han Schuringa jr. is terug! Maar wie is hij?

Vanaf begin 2006 schreef ir. Han A. Schuringa jr. wekelijks columns voor Filantropie Magazine, Filanthropium Journaal, en nu voor De Dikke Blauwe Journaal. Daarin observeert de gepensioneerde oud-PTT’er pijnlijk precies de discrepantie tussen filantropische droom en daad, met een intense afkeer van gladde mooidoenerij voor eigen gewin. 

Schuringa zorgt door zijn militante benadering voor een schisma bij de DDB-leden: het is dolle haat of onbegrensde liefde. De afwezigheid van elk respect voor de bewoners van ‘Het Land van Goed Doen’, het gebruik van zedenschendende taal, alsmede de tomeloze drift tot beledigen, maken van Han Schuringa de meest omstreden filantropie-columnist van Nederland.

Zijn leven (zeer beknopte versie)
Schuringa is gepensioneerd oud-Hoofd Groot Onderhoud van de voormalige PTT en reeds 40 jaar voorzitter van de Speeltuinvereniging Oosterzaan, waarvan de laatste 15 jaar geroyeerd. Als enige rechtmatige uitvinder van de klapschaats procedeert hij al ruim zestien jaar met zowel TNO als schaatsfabrikant Viking om zijn recht te halen.
Al zijn vakanties besteedt hij aan het onderhoud van zijn modelspoorbaan. Schuringa twittert jaarlijks 1x op www.twitter.com/hanschuringa en blogt via http://schuringablog.blogspot.nl/
Tevens is hij oprichter van diverse filantropische Fondsen, waaronder Stichting Baanspoor Vrij Baan. Met de Belastingdienst voert hij al een jarenlange strijd om zijn stichting als ANBI erkend te krijgen. De fiscus meent volgens Schuringa echter geheel ten onrechte dat zijn statutaire doelstelling ‘de popularisering van modelspoorbouw voor mensen met pleinvrees in Amsterdam-Noord’ niet het algemeen nut dient.
Schuringa is op dit moment de enige beneficiant van zijn stichting, nadat hij zijn broer Lloyd uit het bestuur had verwijderd. Lloyd is volgens de ingenieur met de lelijkste vrouw van het westelijk halfrond getrouwd en 'heeft bij haar twee dito kinderen weten te verwekken'.
De recente onmin met zijn broer vloeit voort uit een beschuldiging: volgens Lloyd zou Schuringa een waxinelichthouder hebben gegooid naar prof. Theo Schuyt, terwijl dat volgens de ingenieur precies andersom was.

Veel vragen krijgt Schuringa over de kenmerkende bruine papieren zak die hij buitenshuis over zijn hoofd draag. Intimi weten dat dit een gevolg is van zijn existentiële pleinvrees, die hem in 1996 dwong met vervroegd pensioen te gaan. Nu weet u het ook.


Schuringa's laatste bloemlezing 'De nog meer ergste dieptepunten' bestellen? Klik hier
Meer weten over Schuringa? Klik hier voor zijn eigen Selectpage
gerelateerde items