Weer niet uitgenodigd

5 oktober 2017, 06:00
En weer was Han Schuringa niet uitgenodigd.
En weer was Han Schuringa niet uitgenodigd.
Ik was dus niet uitgenodigd op het vernispartijtje met eregast Laurentien van Oranje afgelopen dinsdag. Ik blijk op de verkeerde RVD-lijst te staan sinds het waxinelichthouderincident met prof. Theo Schuyt. Er ging een rood kruis door mijn naam nog voordat die lafbekken van Lenthe een smoes hoefden te verzinnen.
Dus ik de redactie bellen: waar m’n uitnodiging bleef. Heel redelijke vraag. Ok, ik had een paar Bokmaatjes achter de kiezen en mogelijk klonk ik wat geagiteerd. Maar dat toontje…
Ja, en dit en dat. En dat ik dus helaas op die RVD-lijst stond en dat het ze heel erg speet dat ik niet aanwezig kon zijn.

Speet? Wat zijn jullie voor een weekdieren! Na al die jaren van Nobelprijswaardige columns. Durven jullie niet te kiezen: Laurentien of Schuringa?
Na die vraag hoorde ik een homerisch gebulder op de redactie. En ja, dan heb je me waar je me hebben wil. Dus ik gelijk met gestrekt been erin: ‘En wat heeft die Laurentien van jullie nou eigenlijk ooit filantropisch laten zien? Nou? Nou?’
Nou, ze had dan dus laaggeletterdheid op de kaart gezet in Nederland. En Europa. En blijvend.

‘Ok, maar behalve een beetje voorlezen, wat heeft die Laurentien eigenlijk verder filantropisch laten zien?’
Nou, ze had dus een nieuw baanbrekend concept voor innovatie met behulp van kinderen gelanceerd. En dat blijkt nu heel erg aan te slaan. De captains of industry lopen met haar weg.

‘Ok, maar behalve een beetje Jip en Janneken, multinationals opvrijen en in koetsen rondknallen, wat heeft die Laurentien eigenlijk gedaan voor de filantropie?’
Nou ja, ze deed dus ook baanbrekend werk voor de Europese Culturele Stichting en voor de Stichting Handicap en Studie. En ook voor het Genootschap Onze Taal. En was dat nou voor of na de toekenning van de Majoor Bosshardtprijs…? O ja, en ze zat ook in de natuurbescherming. Dus.

En toen kwam mijn rete-irritante broer Lloyd heel enthousiast binnen: ‘Ik heb een uitnodiging van De Dikke Blauwe voor de vernissage, jij ook?’ Dat had mijn broer niet moeten vragen.
 
Lloyd mag volgende week weer vaste voeding. Ik heb afgelopen dinsdag bij zijn bed gezeten. En hem voorgelezen: ‘Lloyd, doe maar net of ik Laurentien ben’. 
gerelateerde items