Weekendschool bestaat twintig jaar

Heleen Terwijn, oprichter van de IMC Weekendschool.
Heleen Terwijn, oprichter van de IMC Weekendschool.
10 oktober 2018
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Op 13 oktober viert de IMC Weekendschool in de Amsterdamse Westerkerk haar twintigjarig jubileum. Doel van de school is het zelfvertrouwen en de toekomstperspectieven van de leerlingen uit achterstandswijken te vergroten. Is dat gelukt? De resultaten van twintig jaar Weekendschool. 
 
Met financiële steun van IMC Financial Markets & Asset Management ging IMC Weekendschool in 1998 van start. Drijvende kracht achter het initiatief was psycholoog Heleen Terwijn, die onderzoek deed in Amsterdam Zuidoost naar de motivatie van leerlingen in het basisonderwijs. Zij ontdekte dat met vragen als: ‘Ik wil graag ingenieur worden, kent u misschien een ingenieur?’ domweg niets gebeurde. Zo ontstond haar idee om jongeren uit achterstandswijken in contact te brengen met enthousiaste professionals uit verschillende vakgebieden. In een driejarig programma verbreden jongeren tussen de tien en veertien jaar hun horizon en ontwikkelen ze het vermogen om vanuit hun eigen interesses keuzes te maken voor de toekomst. 
 
Snelle groei
Sinds de opening van de eerste vestiging in Amsterdam Zuidoost is de Weekendschool snel gegroeid. In de loop der jaren kwamen er nog negen vestigingen in het hele land bij: in Amsterdam (Noord en West), Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam (Delfshaven en Zuid), Tilburg en Utrecht. Elke weekendschool telt drie jaargroepen van elk ongeveer dertig leerlingen. Zij zijn altijd afkomstig van basisscholen uit geselecteerde wijken. Elke vestiging heeft haar eigen sponsors, een netwerk van circa tweehonderd gastdocenten uit talloze beroepsvelden, vele andere vrijwilligers en tientallen stagiaires van de pabo en andere hbo- of universitaire opleidingen. Inmiddels staat er een gedegen organisatie, die onder andere wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. 
 
Vruchten van het werk
Heeft twintig jaar IMC Weekendschool ook wat opgeleverd? Onderzoek van de IMC Weekendschool in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam van vijf jaar terug laat zien dat het werkt. Weekendschoolkinderen hebben meer kennis over beroepen en kunnen beter zeggen waarom ze iets willen worden. Ze zijn ook zelfverzekerder; ze kunnen meer kwaliteiten van zichzelf benoemen en noemen zichzelf minder vaak dom. Later onderzoek onder alumni leert dat de alumni in hoge mate positief zijn over hun tijd bij de weekendschool: zij geven aan de weekendschool niet te hebben willen missen. Weekendschool alumni geven aan door de weekendschool positief te staan tegenover onderwijs in het algemeen. Door kinderen een kijkje vooruit in de tijd te geven, en te laten zien wat hun mogelijkheden zijn, blijken zij gemotiveerder om de middelbare school af te maken en willen zij blijven leren in de toekomst.
 
Prijzen
De inspanningen van de Weekendschool zijn in de samenleving niet onopgemerkt gebleven, getuige de vele prijzen die vanaf de oprichting in de wacht zijn gesleept. Hieronder een overzicht:     
  • 2014          Ververs Award voor Onderwijs Innovatie in de Praktijk
  • 2013          Hélène de Montigny-prijs2011 Ziggo prijs voor de Open Samenleving
  • 2010          Finalist WISE Awards, World Innovation Summit for Education
  • 2009          Winner at The Marketplace of Ideas, United Nations, Alliance of Civilizations
  • 2006          Distinction, German Marshall Fund of the United States for Combating Social Exclusion
  • 2003          Edgar Donckersprijs voor Nederlandse Cultuur Integratie

Lees ook het interview dat De Dikke Blauwe had met Heleen Terwijn: klik hier.