Toon alles (1)

WATCH Nederland start regionale acties tegen loverboys

13 oktober 2017, 09:00
WATCH Nederland is vandaag in Zeeland een actie gestart om commerciële seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes onder de aandacht te brengen.
WATCH Nederland is vandaag in Zeeland een actie gestart om commerciële seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes onder de aandacht te brengen.
WATCH Nederland is vandaag in Zeeland een actie gestart om commerciële seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes onder de aandacht te brengen. Samen met politie, het Veiligheidshuis en diverse hulpinstanties wordt de situatie geschetst rondom deze problematiek in Zeeland. Bij het verspreiden van deze boodschap wordt de hulp ingezet van regionale media. Het doel van dit offensief is dat de inwoners van Zeeland bij gaan dragen aan het signaleren van seksuele uitbuiting onder minderjarigen en deze signalen actief gaan delen. Deze actie in Zeeland is de eerste van een serie door heel Nederland.
 
Seksuele uitbuiting
Volgens regionale hulpverleners, de politie en het veiligheidshuis zijn loverboys ook in Zeeland actief. Loverboys hebben volgens hen hun werkwijze handig aangepast aan de online wereld. Ze bieden hun meisjes nu gemakkelijk aan via internet. Gideon van Aartsen van WATCH Nederland onderstreept dat beeld ook op landelijk niveau: ‘We zien steeds vaker en op grotere schaal dat meisjes en ook jongens op die manier worden aangeboden. Per jaar komen er landelijk honderden jongens en meiden in beeld die slachtoffer zijn, maar dit is echt het topje van de ijsberg.’
 
11% van de minderjarige slachtoffers in beeld
Carolien Kooi van WATCH Nederland vult aan: ‘We zijn deze regionale acties gestart om meer ruchtbaarheid te geven aan de problematiek op regionaal niveau. Want in iedere regio speelt loverboyproblematiek. Loverboys acteren niet alleen in de Randstad, ze zijn actief in heel Nederland. Hoe meer mensen ervan weten, hoe meer we er samen tegen kunnen optreden. Immers, uit recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur bleek dat we slechts 11% van de Nederlandse, minderjarige slachtoffers signaleren. De rest blijft nog buiten beeld, onopgemerkt. Daar moet verandering in komen.’
 
WATCH Nederland
WATCH Nederland is een initiatief van Terre des Hommes, Fier en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. WATCH Nederland houdt zich bezig met de strijd tegen loverboys en wil de vraag naar seks met kinderen stoppen en de personen die minderjarigen seksueel uitbuiten en misbruiken ontmoedigen en frustreren. Dat gebeurt onder andere door online onderzoek, het inzetten van privédetectives, online lokprofielen, interventies en publiciteitscampagnes.
 
Overdragen aan politie
WATCH Nederland verzamelt informatie over loverboys en hun klanten en draagt die informatie over aan de politie. Slachtoffers en hun familie worden doorverwezen naar de juiste instanties die de zorg coördineren. Slachtoffers, ouders/verzorgers, omstanders, vrienden/vriendinnen, zorginstellingen en professionals kunnen bij WATCH Nederland (open 24/7) terecht als zij het vermoeden hebben dat een minderjarige in handen is van een loverboy. Bel 088 – 208 00 44.
 
Bekijk hier het item van Omroep Zeeland over de situatie in Zeeland >>
 
gerelateerde items