Toon alles (2)

Het is bewezen: vrijwilligerswerk is gezond voor je!

21 maart 2019, 06:03
Het is bewezen: vrijwilligerswerk is gezond voor je!
Het is bewezen: vrijwilligerswerk is gezond voor je!
Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar de kracht en het effect van vrijwilligerswerk. Zo schreven het CBS over de stand van zaken en Movisie over het werken met vrijwilligers. Maar ook NOV met tips over hoe vrijwilligers te werventijdens de zomervakantie en Deedmob laatst over expats. Daarnaast hebben we natuurlijk ook toppers als Lucas Meijs en onze eigen DDB expert Lonneke Roza die onlangs schreef over de relatie tussen werknemers-vrijwilligerswerk.
 
Gezond door vrijwilligerswerk?
Voor deze keer wil ik ingaan op een scriptie, geschreven door Riette Joosse. De scriptie, getiteld “Gezond door vrijwilligerswerk?” gaat in op dit actuele onderwerp en belicht het thema vanuit een originele kant. 
 
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vrijwilligerswerk is goed voor de gezondheid van de vrijwilliger! Joosse heeft kwalitatief onderzoek gedaan in hoeverre vrijwilligerswerk invloed heeft op de psychosociale gezondheid. Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Denk hierbij aan mechanismen zoals rol-identiteit en sociale contacten, maar ook aan externe prikkels, afleiding en toename van het zelfvertrouwen. Joosse geeft aan dat er meer onderzoek nodig is, maar dit geldtzeker als een goede moment opname en bevestigt wat Deedmob eigenlijk al lang wist!
 
Opvallend in het onderzoek is het feit dat
Wat wel opviel in het onderzoek is het feit dat vrijwilligers (respondenten) niet altijd direct het positieve effect van vrijwilligerswerk ondervinden. Dit heeft er bijvoorbeeld (afkortingen in tekst lezen niet lekker) mee te maken dat vrijwilligers zich niet altijd bewust met hun vrijwilligerswerk bezighouden “omdat je het toch al doet”. Ook zijn er situaties waarbij vrijwilligerswerk als tegenpresentatie geldt vanuit de participatiewet bij een gemeente voor behoud van de uitkering. Dat gaat soms ten koste van de vrijwilligheid. Maar toch, vrijwilliger zijn is een gezonde verrijking voor de vrijwilliger zelf. Dat mag ook wel eens worden gezegd! Win/win zeg ik!
 
In haar scriptie heeft Joosseveldwerk onderzoek gedaan bij de vrijwilligers van Resto VanHarte. Een vervolgstudie zou ook heel goed kunnen worden uitgevoerd bij andere sociale organisaties zoals natuur/klimaat, gezondheid, zorg en armoede. 
 
Er is meer…
Getriggerd? Check dan ook nog even de zes tips van Create the Good
 
Op dit moment doen wij als Deedmob ook onderzoek tijdens het KPMG Jan Hommen Scholarship. Hierbij komen ook de ‘zachte’ effecten zoals geluk van vrijwilligerswerk terug. Benieuwd naar de algemene conclusies? Hier later meer over.
 
Ervaren jullie ook de voordelen van vrijwilligerswerk? Laat het ons weten!
►Meer bijdragen lezen van DDB-Expert Vrijwilligers Hendrik-Jan Overmeer? Klik hier.
gerelateerde items