Toon alles (2)
Edwin Venema

VluchtelingenWerk bezorgd om mislukken bed-bad-brood-overleg

23 november 2016, 10:00
VluchtelingenWerk Nederland maakt zich grote zorgen om het mislukken van het overleg over bed-bad-brood tussen Rijk en gemeenten. De organisatie vreest dat afgewezen asielzoekers op straat belanden omdat gemeenten nu niet meer gefinancierd worden om huidige bed-bad-brood-voorzieningen te blijven bieden.
 
VluchtelingenWerk vindt dat mensen na afloop van de vertrektermijn niet uit de opvang van het azc moeten worden gezet. Werken aan terugkeer kan het beste vanuit de locatie waar ook de asielprocedure is doorlopen. Als het rijk dit regelt, hoeven gemeenten niet in gat van het niet-sluitende terugkeerbeleid te stappen.

Noodzaak van voorzieningen
Veel burgemeesters benadrukken de noodzaak voor bed-bad-brood-voorzieningen in hun gemeenten. Gemeenten willen niet dat afgewezen asielzoekers die bij hen op de stoep staan of op straat gaan zwerven. Een dak boven het hoofd is nodig omdat nu eenmaal niet iedereen kan terugkeren naar het land van herkomst. Soms lopen er nog procedures, wordt er gewacht op documenten of is meer tijd en begeleiding nodig om te kunnen terugkeren.

Snel akkoord is nodig
Dat er nu nog steeds geen akkoord komt, is voor niemand goed volgens VluchtelingenWerk, dat een beroep op de staatssecretaris en de gemeenten doet om alsnog goede afspraken te maken. Alle partijen: het Rijk, gemeenten en de afgewezen asielzoekers, zijn volgens VluchtenWerk Nederland gebaat bij een realistische regeling waarbij bed, bad, brood én goede begeleiding worden geboden. Een akkoord op korte termijn voorkomt dat een nieuw kabinet dit moet oplossen en dat dit onnodig veel tijd kost.

►Bron: VluchtelingenWerk Nederland, NRC Handelsblad, Volkskrant
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items