Vermogensfondsen vaker concurrent van fondsenwervers

17 februari 2010
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTELVEEN (16 februari) - Steeds vaker vallen (bedekte) klachten te beluisteren van fondsenwervers dat vermogensfondsen hun concurrenten aan het worden zijn.


Dat signaleert FM-columnist 19 op zijn eigen blogstek. Het overkwam Van Stokkom zelf vorig jaar. Een vermogensfonds uit Rotterdam benaderde hem toe omdat ze kennis wilden maken. Ze kwamen elkaars naam inderdaad wel eens tegen. Tijdens het gesprek bleek dat het Rotterdamse fonds geld in een groot ziekenhuis in West-Afrika had gestoken maar dat was niet genoeg. Er moest een groot inkomen genererend project bij komen. Fondsenwerving dus. De opbrengsten daarvan moeten dan tezijnertijd zorgen voor de financiering van het ziekenhuis.



Tragisch effect

‘Dit komt steeds vaker voor in allerlei gedaantes’, schrijft Van Stokkom. ‘Vroeger waarschuwden we klanten voor het “verliefd worden” op een (beleggings-)positie. Je denkt dat je gelijk hebt en het verhaal klopt maar de koersen gaan de verkeerde kant op... Te lang blijven zitten door die verliefdheid kan een tragisch effect opleveren. Zo zie ik ook steeds vaker vermogende particulieren die - al of niet via hun fonds - verliefd raken op een project of een gepassioneerd jong stel dat een kindertehuis in een ver weg gelegen heel arm land is gestart. Dat project wordt omarmd alsof er maar één van in zijn soort is. En uiteraard zijn er volgend jaar meer kinderen en de kosten gaan nooit omlaag (zelfs niet per kind...).”

En dan wordt er dus aangeklopt voor aanvullende fondsen.