Toon alles (1)

Vergeten In Nederland

30 april 2015, 04:00
Joel van Andel: op het ministerie het kortste strootje getrokken.
Joel van Andel: op het ministerie het kortste strootje getrokken.
Op het ministerie van Veiligheid & Justitie is het de meest gevreesde corvee: voorzitter worden van de begeleidingscommissie van Geven In Nederland. Dan moet je je als ambtenaar gaan verdiepen in filantropie. In wat?
Dit ongeluk viel drs. Joel van Andel ten deel en hij mocht afgelopen donderdag tijdens de presentatie van het nieuwe onderzoek Geven In Nederland nummer zoveel namens de staatssecretaris even iets in de VU-microfoon boeren. Altijd eervol, want naar Geven In Nederland wordt met net zoveel spanning uitgekeken als naar de nieuwe bedrijvengids van Emmer-Compascuum.
Joel was thuis in paniek maar gelijk Wikipedia ingerend om daar wat gemeenplaatsen en who gives a fuck-feitjes te sprokkelen. Zoals al zijn voorgangers ook hadden gedaan.
Beter had Joel even kunnen informeren wie hij tegenover zich had. De hoogbejaarde bezoekers van twintig jaar Geven In Nederland-presentaties hebben alle belegen ambtenaargrapjes over filantropie al een keer gehoord, maar zijn te beleefd om de sprekers met een grote zinken collectebus de schedelpan in te slaan. Dus iedereen moest weer de definitie van filantropie aanhoren (interessant! nooit geweten! boeiend! vertel meer! ga door! verwen ons niet te veel! maak het niet te gek nu!) en daarbij een wel heel curieuze verklaring waarom goede doelenfondsen zijn ondergebracht bij het ministerie van bromsnor. Volgens Joel was dat vanwege het feit dat zowel filantropie als het ministerie van V&J ‘mensen verbindt’… Mmmm. Maar dat geldt voor alle ministeries Joel. En ook voor de EHBO als je zo doorgaat.
Na afloop hoorde ik nog net de 93-jarige penningmeester van het Fonds voor Gevallen Weduwen aan Van Andel vragen: ‘is dit uw eerste bezoek aan het Alzheimer-café?’
Over twee jaar weer een nieuw Vergeten In Nederland-onderzoek en een nieuwe ambtenaar. Tegen die tijd is iedereen vast weer vergeten wat filantropie betekent.
gerelateerde items