Van Dijkhuizen wil nog steeds van giftenaftrek af

25 juni 2013, 09:35
Van Dijkhuizen wil nog steeds van giftenaftrek af
Van Dijkhuizen wil nog steeds van giftenaftrek af
De Commissie Inkomstenbelasting en Toeslag, beter bekend als de Commissie Dijkhuizen, blijft bij haar advies om de giftenaftrek wegens vermeend gebrek aan effectiviteit af te schaffen. Vorig jaar maakte de commissie dit advies al bekend. Nu is het ook opgenomen in het eindrapport dat vorige week is verschenen. Op pagina 107 staat uitleg. In 2017 wordt de giftenaftrek opnieuw geëvalueerd, tenzij de politiek het advies volgt.

Filantropiekoepel SBF liet al in het najaar van 2012 weten dat de commissie de plank volledig mis slaat. Maar ook vanuit confessionele hoek – relatief veel Protestantse gevers maken gebruik van de regeling - komt stevige kritiek.
SGP-Kamerlid Dijkgraaf noemt in het Reformatorisch Dagblad het advies om de giftenaftrek af te schaffen ‘bizar’. Dijkgraaf: ‘Onderzoek iets goed, voor je zoiets voorstelt. Zeker nu de staat zich vaker terugtrekt en de rol van het maatschappelijk middenveld steeds belangrijker wordt.’ In het Nederlands Dagblad sluit de ChristenUnie zich daarbij aan.

Voor het eindrapport van de Commissie Van Dijkhuizen: klik hier.

Voor het hoofdredactionele commentaar over het Interimrapport van de Commissie Van Dijkhuizen: klik hier.
gerelateerde items