UAF-directeur Kees Bleichrodt overleden

UAF-directeur Kees Bleichrodt overleden
UAF-directeur Kees Bleichrodt overleden
25 november 2012
Nieuws | | Personalia

Kees Bleichrodt, sinds 1989 directeur van het UAF, is op 21 november 2012 overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte. Hij werd zestig jaar.

Bleichrodt begon halverwege de jaren zeventig als vrijwilliger bij Amnesty International. In 1978 werd hij coördinator van de afdeling vluchtelingen en in 1986 adjunct-directeur. In februari werd hij directeur van het UAF. In het boek ‘Het zout der aarde’ beschrijft Chris van Esterik de eerste halve eeuw van het UAF. Hierin staat weergegeven hoe het UAF veranderde met de komst van Bleichrodt in februari 1989. Bij zijn aantreden hielp het UAF duizend vluchtelingen, nu zijn dat er meer dan 3.000. Er waren toen 15 personeelsleden, nu 75. Het UAF was toen alleen op studie gericht, nu is Job Support een belangrijk onderdeel van het werk.

Een man met visie
‘Kees kwam bij het UAF als mensenrechtenactivist en is dat ook gebleven’, schrijft het UAF op de site. ‘Hij kon in grote verontwaardiging ontsteken over de toenemende kortzichtigheid in het vreemdelingenbeleid. Hij bleef altijd op zoek naar kansen, positieve ontwikkelingen en een betere toekomst voor vluchtelingen en voor het UAF. Kees was waar nodig diplomaat en waar mogelijk activist, vooral gericht op de praktijk. Een man met visie, daadkrachtig gericht op de grote lijn en met scherp oog voor detail.'

Meest effectieve goede doel
‘Kees was trots op wat het UAF bereikt heeft. De uitverkiezing van de organisatie tot het meest effectieve goede doel in 2011 was een bekroning van zijn werk. Maar meer nog genoot hij van successen van de door het UAF gesteunde vluchtelingen. Het afstudeerfeest, waarbij afgestudeerde vluchtelingen in het zonnetje worden gezet, was ook voor hem ieder jaar een feestelijk hoogtepunt’, aldus het UAF.

Het UAF heeft op haar website een condoleanceregister geopend. Klik hier om een bericht achter te laten.