Toon alles (1)

Twitter-analyse (deel 3)

12 augustus 2015, 14:15
Twitter: dan ruikt het riool weer als parfum.
Twitter: dan ruikt het riool weer als parfum.
Dag lieve luisteraars. Het is weer tijd voor close reading van een bijzondere Tweet. Uw columnist analyseert in het kader van het Europese vluchtelingenprobleem het volgende pareltje. Het is een roman met vele lagen:

@Rukkertje kutnegers zoals die Haagse Henrikus vragen zelf om als hun naar ons land dobberen uitkeringlijers terwijl ik met corendon 1x pj blei mag zijn: graag 1x collecte voor mij dan?

Om te beginnen is de auteur een man die zijn voorliefde voor zelfbevlekking geen enkel taboe vindt. Het verkleinwoord kan hierbij duiden op de grootte van zijn geslacht, maar mogelijk ook op de frequentie van afdoen.

Direct hierna een prachtig geval van hypergeneralisatie in combinatie met persoonsverwisseling is de associatie tussen de door de Hermandad aangepakte Arubaan Mitch Henriques (Haagse Henrikus) met het begrip ‘kutnegers’. @Rukkertje suggereert hierbij dat de heer Henriques op eigen verzoek door verstikking om het leven is gekomen, nadat hij klaarblijkelijk vanuit Aruba naar het Haagse is ‘gedobberd’. Hier speelt @Rukkertje een subtiel semantisch spel met ‘dobbernegers’, ‘kutnegers’ en ‘uitkeringlijers’, waardoor een effect van synesthesie ontstaat.

Tegenover de onuitsprekelijk luxe van de heer Henriques, plaatst @Rukkertje groot sociaal onrecht: zijn schamele vakantie (1x pj en echt niet meer) met low budget touroperator Corendon, een prijsvechter die doorgaans uitstapjes organiseert naar landen vanwaaruit juist uitkeringzoekende anderskleurigen wanhopig proberen weg te komen.

‘Graag 1x collecte voor mij dan?’ maakt de cirkel rond: als er dan toch wordt gecollecteerd, zou de opbrengst in plaats van aan ‘kutnegers’ best eens een keer aan maatschappelijk gedepriveerden als @Rukkertje kunnen worden uitgekeerd. Mogelijk kan de auteur van deze in ragfijne poëzie verpakte sociale wanhoopskreet dan a. ofwel meerdere keren per jaar op vakantie; b. ofwel met meer beenruimte naar bestemmingen met een overwegend blanke doelgroep.
gerelateerde items