Toon alles (1)

Brekend nieuws: 'Turkije zit achter dalende collecteopbrengsten'

10 maart 2017, 17:00
Jongens, jongens: wat hebben wij ons in slaap laten süssenspor.
Jongens, jongens: wat hebben wij ons in slaap laten süssenspor.
Ik heb er lang over gezwegen, maar ik beschik over overtuigend en wettelijk bewijs: Turkije zit achter de al jarenlange daling in de Nederlandse collecteopbrengsten.
 
Deze daling kon aanvankelijk niet goed verklaard worden, maar intussen is het duidelijk hoe de vork in de steel zit. Ook is duidelijk geworden waarom uitgerekend het voormalige eiland Urk al jarenlang de lijst met hoogste collecteopbrengst per hoofd van de bevolking aanvoert. In deze gemeente worden namelijk eigengemaakte collectebussen gebruikt, in tegenstelling tot vrijwel alle andere gemeenten in Nederland die de bussen huren van de Büssen Zentralyük.
 
Deze Büssen Zentralyük wordt gerund en geleegd door de familie Gümündispor uit Bovenkarspel, maar in werkelijkheid is dit een cover up van de AK-partij. De bussen blijken te beschikken over dubbele bodems met een ingenieus mechaniek waardoor de zwaarder munten (boven 50 cent) in een verborgen dubbele bodem vallen en briefpapier aan de wanden blijft kleven. Dit verklaart ook waarom alle goede doelen van Nederland het altijd van ‘de dubbeltjes en kwartjes moet hebben’, aldus een woordvoerder van de Stichting Collecteplan. De familie Gümündispor is intussen onder gewapende escorte naar de Duitse grens gebracht, al weet niemand waarom.
 
De Stichting Collecteplan heb ik intussen geadviseerd met een hertelling te beginnen vanaf 1996. De naar Turkije doorgesluisde opbrengsten lijken te bevestigen wat de redactie van De Dikke Blauwe al enige jaren verkondigt: de filantropische omzet in Nederland is veel hoger dan de onderzoekers van Geven in Nederland (VU) al twintig jaar beweren en komt inderdaad de buurt van de 6 miljard euro (VU: 4,4 miljard).
 
Filantropieprofessor Theo Schuyt heeft al aangegeven dat hij de zaak wil bepleiten bij het Internationale Hof van Justitie en bij de Verenigde Naties: ‘Erdogan en zijn regering hebben ervoor gezorgd dat de Golden Age of Philanthropy al twee decennia niet is doorgebroken in ons land en ik met mijn voorspellingen voor gek heb gestaan.’
 
Als sanctie zullen de collecteopbrengsten van Turkije nu waarschijnlijk uit het Europese onderzoek naar filantropie worden geschrapt. Dat zal ze leren.
 
ir. Han Schuringa jr. is terug! Maar wie is hij?

Vanaf begin 2006 schreef ir. Han A. Schuringa jr. wekelijks columns voor Filantropie Magazine, Filanthropium Journaal, en nu voor De Dikke Blauwe Journaal. Daarin observeert de gepensioneerde oud-PTT’er pijnlijk precies de discrepantie tussen filantropische droom en daad, met een intense afkeer van gladde mooidoenerij voor eigen gewin. 

Schuringa zorgt door zijn militante benadering voor een schisma bij de DDB-leden: het is dolle haat of onbegrensde liefde. De afwezigheid van elk respect voor de bewoners van ‘Het Land van Goed Doen’, het gebruik van zedenschendende taal, alsmede de tomeloze drift tot beledigen, maken van Han Schuringa de meest omstreden filantropie-columnist van Nederland.

Zijn leven (zeer beknopte versie)
Schuringa is gepensioneerd oud-Hoofd Groot Onderhoud van de voormalige PTT en reeds 40 jaar voorzitter van de Speeltuinvereniging Oosterzaan, waarvan de laatste 15 jaar geroyeerd. Als enige rechtmatige uitvinder van de klapschaats procedeert hij al ruim zestien jaar met zowel TNO als schaatsfabrikant Viking om zijn recht te halen.
Al zijn vakanties besteedt hij aan het onderhoud van zijn modelspoorbaan. Schuringa twittert jaarlijks 1x op www.twitter.com/hanschuringa en blogt via http://schuringablog.blogspot.nl/
Tevens is hij oprichter van diverse filantropische Fondsen, waaronder Stichting Baanspoor Vrij Baan. Met de Belastingdienst voert hij al een jarenlange strijd om zijn stichting als ANBI erkend te krijgen. De fiscus meent volgens Schuringa echter geheel ten onrechte dat zijn statutaire doelstelling ‘de popularisering van modelspoorbouw voor mensen met pleinvrees in Amsterdam-Noord’ niet het algemeen nut dient.
Schuringa is op dit moment de enige beneficiant van zijn stichting, nadat hij zijn broer Lloyd uit het bestuur had verwijderd. Lloyd is volgens de ingenieur met de lelijkste vrouw van het westelijk halfrond getrouwd en 'heeft bij haar twee dito kinderen weten te verwekken'.
De recente onmin met zijn broer vloeit voort uit een beschuldiging: volgens Lloyd zou Schuringa een waxinelichthouder hebben gegooid naar prof. Theo Schuyt, terwijl dat volgens de ingenieur precies andersom was.

Veel vragen krijgt Schuringa over de kenmerkende bruine papieren zak die hij buitenshuis over zijn hoofd draag. Intimi weten dat dit een gevolg is van zijn existentiële pleinvrees, die hem in 1996 dwong met vervroegd pensioen te gaan. Nu weet u het ook.

Schuringa's laatste bloemlezing 'De nog meer ergste dieptepunten' bestellen? 
Klik hier.
Meer weten over Schuringa? 
Klik hier voor zijn eigen Selectpage.
gerelateerde items