Top 5 impactvolste sociale ondernemingen Nederland

14 december 2016
Nieuws | | (Social) Impact

Begin deze maand werd bekendgemaakt welke vijf Nederlandse startups in de nationale finale staan van de wereldwijde competitie van whiskymerk Chivas Regal. Uit ruim 130 inzendingen zijn de impactvolste sociale ondernemingen van Nederland geselecteerd. Het zijn: African Clean Energy, Ava, Closing the Loop, Legbank en Pearltect.

Miljoen dollar funding

Een jury bestaande uit Willemijn Verloop (Social Enterprise NL), prof. dr. Harry Hummels (Hoogleraar Social Entrepreneurship, Universiteit van Utrecht), Marcello Palazzi (oprichter B Corp Europe) en Denis Fiévet (CEO Pernod Ricard NL/BE) stelde de nominatielijst samen. De Nederlandse startups African Clean Energy, Ava, Closing the Loop, Legbank & Pearltect staan in de finale en maken kans om in Los Angeles een miljoen dollar aan funding te winnen.

Voting campagne

De komende weken zullen de finalisten proberen om via een online voting campagne zoveel mogelijk steun te verzamelen voor hun onderneming. Hoewel elke onderneming uit de top 5 een andere missie nastreeft, is het gemeenschappelijke doel om de wereld te verbeteren. 

Oxford en Los Angeles

Op 12 januari 2017 wordt, op basis van de uitgebrachte stemmen en het kundige oordeel van de vakjury, de winnaar bepaald. Vervolgens zal deze onderneming op het Skoll Centre for Social Entrepreneurship in Oxford worden klaargestoomd voor de finale in Los Angeles. Daar zal de nationale winnaar Nederland vertegenwoordigen.
 
Korte karakteristieken van de 5 genomineerde startups:

African Clean Energy

Iedere 8 seconden overlijdt er ergens ter wereld iemand aan de gevolgen van het inademen van rook afkomstig van koken op open vuur. African Clean Energy maakt het mogelijk om rookvrij en milieuvriendelijk te koken voor gezinnen in ontwikkelingslanden. Vrouwen en kinderen worden het zwaarst getroffen; volgens de WHO ademen zij dagelijks het equivalent van twee pakjes sigaretten in. Dat moest anders kunnen, dacht de familie Walker en samen zetten zij African Clean Energy (ACE) op. Met haar rookvrije en milieuvriendelijke ‘cookstoves’ op zonne-energie verbetert ACE het leven van gezinnen met betrekking tot onder meer gezondheid en kosten voor brandhout en energie. 

Ava 

Voor de honderden miljoenen doven en slechthorenden wereldwijd zijn groepsgesprekken lastig of praktisch niet te volgen. Om het voor deze groep mogelijk te maken om groepsgesprekken te volgen, heeft Ava een app ontwikkeld. De app activeert de microfoons van alle aanwezige smartphones van de gesprekpartners. Vervolgens wordt het groepsgesprek via spraakherkenning omgezet in tekst. Met verschillende kleuren, kan de dove binnen één seconde zien wie wat zegt, en zich dus zo mengen in alle sociale activiteiten. 

Closing the Loop 

Elk jaar worden er twee miljard telefoons verkocht, waarvan slechts 3% wordt gerecycled. Closing the Loop zorgt voor de recycling van 99% van de grondstoffen van mobiele telefoons en gaat daarmee milieuvervuiling tegen. Normaal gesproken worden deze op een hoop gedumpt in ontwikkelingslanden of komen in een illegaal recycling circuit terecht. Inmiddels heeft de startup al meer dan 1 miljoen telefoons kunnen recyclen. Het doel van Closing the Loop is om over tien jaar 80% procent van alle mobiele telefoons te recyclen. 

Legbank 

Er zijn wereldwijd 30 miljoen mensen zonder been. Om deze mensen te helpen heeft Legbank een betaalbare en toegankelijke manier ontwikkeld om een prothesekoker te maken. Met een apparaat, genaamd de Majicast, kunnen mensen eenvoudig zelf met gips een hoogwaardige prothesekoker maken. Daarnaast heeft Legbank als doel het prothese maakproces te decentraliseren, door ook prothesemakers en medici te leren om met de Majicast te werken. Deze decentralisatie, en de mogelijkheid microkrediet aan te bieden, maakt de toegang tot goede en betaalbare protheses veel eenvoudiger.

Pearltect 
Uit onderzoek is gebleken dat 33 procent van alle vrouwen ter wereld in haar leven te maken krijgt met seksueel geweld. Pearltect is een modieuze armband die de drager in staat stelt om zich op een legale en verrassend adequate wijze te verdedigen tegen seksuele belagers. Na activatie van de armband wordt er een geur verspreid welke zo afstotend is dat het de belager seksueel ontmoedigt. Behalve de geur wordt er ook een onzichtbare DNA-marker achtergelaten op de belager, wat de opsporing van daders aanzienlijk vergemakkelijkt.

►Bron: Social Enterprise NL
 
2/2