Toon alles (2)

Top 10 gulste gevers sociale doelen Nederland

24 augustus 2016, 18:00
Gestegen met stip: Frits Goldschmeding
Gestegen met stip: Frits Goldschmeding
Het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken publiceerde deze zomer haar tweede editie van een Top 10 'Gulste gevers van Nederland op sociaal gebied'. Wie zijn dat dit jaar? Wie zijn de nieuwkomers? Uit de verantwoording blijkt hoe lastig het is om zo'n ranglijst samen te stellen. Grootgevers plegen in de Nederlandse filantropie niet uit te blinken in transparantie. Maatschappelijke vrijgevigheid geschiedt hier doorgaans in oorverdovende stilte. Dat laatste is onderwerp van en inspiratie voor een nieuw initiatief dat De Dikke Blauwe op de vierde dinsdag van september nationaal zal lanceren en o.a. via de nieuwe jaargids 'De Dikke Blauwe3' bekend zal maken. Onderstaand vindt u de dappere poging van de redactie van het Tijdschrift...
 
1. Familie Van Vliet Adessium Foundation – ongeveer €16 miljoen
Ook dit jaar weer is de familie Van Vliet koploper. Via de stichting Adessium – gesticht met de €150 miljoen die Gerard van Vliet cashte met de verkoop van zijn aandelen in het hedgefonds Transtrend en Robeco – financiert de familie in Nederland organisaties als Humanitas Thuisadministratie, Wielewaal, Gevangenenzorg Nederland, Voedselbanken Nederland en het Fonds Bijzondere Noden Rotterdam. Ook VluchtelingenWerk kan op aanzienlijke steun rekenen. Van de ruim
€16 miljoen per jaar die de familie Van Vliet aan filantropie besteedt, gaat een deel naar de bescherming van oceanen en de stimulering van onderzoeksjournalistiek.
* (voor meer informatie hierover: zie De Dikke Blauwe jaargidsen 1 en 2)
 
2. Martijn Van der Vorm (en familie) Stichting De Verre Bergen – ruim €4 miljoen
De familie Van der Vorm, rijk geworden met de Holland-Amerika Lijn en belangen in diverse bedrijven zoals Boskalis en SBM Offshore, geeft jaarlijks ruim € 4 miljoen aan de ‘vernieuwende aanpak’ van maatschappelijke vraagstukken. Roelof Prins, directeur van De Verre Bergen: ‘We proberen ons bezig te houden met de grote maatschappelijke problemen waarvoor Rotterdam staat.’ Een van die vraagstukken betreft het vluchtelingenprobleem. Binnen dat kader heeft stichting De Verre Bergen honderd woningen gekocht, alle met een waarde van €100.000, om Syrische gezinnen met een verblijfsvergunning in Rotterdam onderdak te bieden. De huurpenningen worden geïnvesteerd in taalcursussen, werkbegeleiding en integratie.
* (voor een uitgebreid artikel hierover in De Dikke Blauwe: klik hier)
 
3. Frits Goldschmeding & Goldschmeding Foundation – in ieder geval € 4 miljoen
Belangrijkste nieuwkomer in de top 10 Gulle Gevers van Nederland dit jaar is Frits Goldschmeding, de oprichter van het mondiaal opererende uitzendconcern Randstad. Eind 2015 richtte hij de Goldschmeding Foundation op, om ‘liefde en medemenselijkheid’ terug te brengen in de samenleving. Om daaraan wat te doen, heeft Goldschmeding ‘een groot bedrag’ uit zijn vermogen in de foundation gestopt ter ondersteuning van ‘maatschappelijk relevante projecten die wetenschappelijk zijn onderbouwd’. Het accent van de projecten ligt op mens, werk en economie. Interessant is dat oud-premier Jan Peter Balkenende, die evenals Goldschmeding aan de VU te Amsterdam heeft gestudeerd, zitting heeft in de raad van toezicht van de stichting. Ook voormalig FNV-bestuurder Kitty Roozemond maakt er deel van uit.
* (voor een uitgebreid artikel in De Dikke Blauwe: klik hier)
 
4. Familie Brenninkmeijer Stichting Benevolentia  – € x miljoen
Wie de familie Brenninkmeijer vraagt naar haar vermogen en hoeveel ze daarvan aan filantropische activiteiten besteedt, krijgt steevast nul op het rekest. Transparantie, daar doet de familie niet aan. Niettemin kunnen we in vergelijking met vorig jaar wel iets meer zeggen over de miljoenen euro’s die de Brenninkmeijers via de stichting Benevolentia jaarlijks aan goede doelenorganisaties en projecten weggeven. Op advies van Porticus gaat er van al dat geld 11 procent naar de zorg, 4 procent naar diverse doelen, 13 procent naar geloof, 28 procent naar de samenleving en 44 procent naar onderwijs. Omdat we niet weten hoeveel geld er gaat naar de bestrijding van maatschappelijke noden in Nederland – we kunnen er hoogstens een slag naar slaan – laten we de Brenninkmeijers een plaatsje zakken. Gebrek aan transparantie mag niet onbestraft blijven, tenslotte.
 
5. Bart Becht, Trust Bart Becht – waarschijnlijk €4 miljoen
Bart Becht getuigt al evenmin van een grote bereidheid tot transparantie als het over zijn trust gaat. Hij krijgt daarvoor puntenaftrek, en zakt daardoor een plaatsje op onze lijst. Becht, de voormalig directeur van Reckitt Benckiser, een grote producent van schoonmaakmiddelen en drogisterij-artikelen, heeft een geschat vermogen van € 150 miljoen waarvan hij er 100 miljoen in de Trust Bart Becht heeft ondergebracht. Het rendement op dat vermogen gaat naar goede doelen in Nederland en daarbuiten.
 
gerelateerde items