Democratie is heel slecht voor vrijgevigheid

6 september 2017, 20:00
Myanmar is het vrijgevigste land ter wereld. Tja.
Myanmar is het vrijgevigste land ter wereld. Tja.
De jaarlijkse World Giving Index is weer bekend. Hoera! Voor de vierde keer op rij is Myanmar de lijstaanvoerder. In Myanmar hebben de mensen geen nagel om hun kont te krabben, maar toch is het ‘t vrijgevigste land ter wereld volgens de Charity Aid Foundation. Een wonder! De mondiale ranglijst van vrijgevigheid wordt bepaald door drie factoren: geven aan vreemdelingen, geven van geld en geven van tijd.
 
In het Myanmar wordt traditioneel spontaan veel geld gegeven aan overheidsambtenaren, maar het is vooral de speciale aandacht voor vreemdelingen die er ongekend is. De bevolking geeft vooral veel aan de Rohyngia, een kleine islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. Deze vrijgevigheid is echter zo overweldigend dat de Rohyngia massaal het land ontvluchten. Het wordt ze gewoon te veel, die vrijgevigheid. En dat is wel een probleem voor Myanmar, want zo blijven er geen vreemdelingen meer over om aan te geven en zal het land zeker gaan zakken op de index.
 
De tweede plaats is voor Indonesië. Die gordel van smaragd is juist weer een islamitisch land waar de vrijgevigheid geen grenzen kent voor niet-islamitische vreemdelingen, zoals boeddhisten, christenen, vrouwen en homo’s. In Indonesië worden al deze groepen overladen met vrijgevigheid. En de derde plaats: die is voor Kenia, een land dat zó democratisch is, dat de verkiezingen daar uit vrijgevigheid gewoon twee keer achter elkaar gedaan worden. En in Kenia wordt er heel tijd gegeven door de mensen, want de helft van de bevolking is er werkeloos.
 
De onderzoeksresultaten van de top drie waren dit jaar het snelste binnen van alle landen door medewerking van de regeringen, die uiterst behulpzaam waren voor het netjes invullen en registreren van de enquêteformulieren. Daar kunnen gierige westerse landen een voorbeeld aan nemen. Zij kunnen deze les trekken uit de ranglijst: democratie en welvaart is helemaal niet gunstig voor vrijgevigheid!
 
Tot slot mijn voorspelling voor de index van volgend jaar. Ik durf er wel een kratje op te zetten dat Noord-Korea volgend jaar de top tien komt binnengestormd. Dit land werkt in het geheim al jaren aan een vorm van vrijgevigheid die wij rustig als grenzenloos kunnen bestempelen.
 
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier
gerelateerde items